- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhiva Bancorex din perioada 1968-1989 va fi declasificată, la propunerea AVAS
Arhiva Băncii Române de Comerţ Exterior (BRCE) - Bancorex conţinând documente din perioada 1968 şi 1989, aflate în posesia Băncii Comerciale Române sau la alţi deţinători, va fi declasificată, dacă Guvernul va aproba un proiect de hotărâre elaborat de AVAS.
Printre documentele care ar urma să fie făcute publice se numără situaţii privind încasările, plăţile şi disponibilităţile în valută, îndeplinirea planului de export-import, cheltuieli comerciale, licitaţii externe, acorduri bilaterale, aranjamente bancare sau contracte comerciale.
La categoria "strict secret" mai figurează referate de comision, ordine, instrucţiuni, note de serviciu ale BRCE, telegrame plăţi externe, note de fundamentare privind asimilarea în fabricaţie a unor produse, note privind situaţia planului valutar, situaţii privind debitarea unor conturi deschise la BNR, pe ani, corespondenţa privind Planul Naţional Unic de Dezvoltare Economico - Socială a RSR, pe ani, situaţii privind încasările şi plăţile valutare ale RSR pe ţări, ponderea valutelor din totalul încasărilor şi plăţilor, în devize convertibile, pe ani.
Fostul preşedinte AVAS Mircea Ursache a vorbit despre această intenţie a instituţiei încă din septembrie 2009.
Ursache a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că autoritatea pregăteşte un proiect de act normativ privind declasificarea documentelor BRCE, care va fi supus spre aprobare Guvernului. El aprecia că iniţiativa va fi "foarte interesantă" şi pentru analiştii economici, iar accesul la acest tip de documente trebuie să fie liber.
Proiectul iniţiat de AVAS, publicat pe site-ul instituţiei, prevede declasificarea unor documente cu nivel de clasificare "secret" şi "strict secret", prevăzute în două anexe. Actul normativ va avea avizul Ministerului Justiţiei şi al Serviciului Român de Informaţii.
Operaţiunea este justificată de expirarea termenelor de clasificare şi a faptului că dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică sau interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare.
Documentele au fost clasificate conform unei hotărâri a Consiliului de Miniştri al României din 1972. Potrivit unei HG din 2002, deţinătorii de informaţii secrete de stat şi secrete de serviciu aveau obligaţia ca în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotarârii să prezinte persoanelor sau autorităţilor publice împuternicite propuneri privind încadrarea acestor informaţii în noi clase şi niveluri de secretizare.
În 1999, statul a preluat împrumuturile neperformante ale Bancorex, iar Banca Comercială Română (BCR) a absorbit restul activităţilor băncii. BCR este cea mai mare bancă din România în funcţie de active şi este controlată de grupul austriac Erste.
Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la peste 69%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO