- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arieratele administraţiei trebuie să scadă în acest an de la 1,1 miliarde lei la 900 milioane lei
Arieratele administraţiei centrale, ale bugetului de asigurări sociale şi autorităţilor locale însumau la finele anului trecut 1,1 miliarde de lei şi trebuie să scadă la 900 de milioane de lei până la finele acestui an, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la noul acord cu FMI.
Autorităţile locale aveau de plătit la finele anului trecut datorii de 910 milioane de lei şi vor trebui să reducă acest stoc până la 800 de milioane de lei în decembrie 2011. Totuşi, arieratele administraţiilor locale vor avansa până la 950 milioane de lei în martie 2011, pentru ca ulterior să înceapă să scadă treptat, cu câte 50 de milioane de lei pe trimestru.
"Ţinta indicativă stabilită pentru arieratele administraţiilor locale prevede neacumularea de noi restanţe la plată şi reducerea acestora pe parcursul programului. În caz de nevoie, guvernul va adopta măsurile corective necesare pentru prevenirea acumulării de noi arierate", se arată în memorandum.
Astfel, arieratele administraţiei centrale, ale bugetului de asigurări sociale şi autorităţilor locale ar urma să crească până la 1,15 miliarde de lei la finele lunii martie, potrivit ţintelor indicative stabilite în memorandum.
"Criteriile de performanţă stabilite privind stocul arieratelor administraţiei centrale şi bugetului de asigurări sociale prevede eliminarea acestora pe parcursul programului. (...) În caz de nevoie, guvernul va adopta măsurile corective necesare pentru prevenirea acumulării de noi arierate", potrivit memorandumului.
Arieratele administraţiei centrale şi ale bugetului de asigurări sociale erau de 190 milioane de lei la finele anului trecut şi se vor situa la 200 milioane de lei la 31 martei şi 30 iunie, pentru ca apoi să scadă la 150 milioane de lei în septembrie şi la 100 de milioane de lei la sfârşitul lui 2011.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat la finele lunii martie că arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislaţia permite un control mai bun, astfel că în viitorul acord atenţia va fi orientată spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problemă serioasă.
În cadrul acordului stand-by semnat de România cu FMI în luna mai 2009, statul a raportat constant datorii restante către firme cu peste 90 de zile şi a cerut derogare de la îndeplinirea ţintelor stabilite la fiecare evaluare trimestrială a acordului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor