Ariston: Eliminarea subvenţiei va genera o creştere de peste 30% a vânzărilor de centrale termice

Eliminarea subvenţiei la energia termică, decisă de Guvern după ultimele discuţii cu FMI, va genera o creştere a debranşărilor de la sistemul centralizat şi o majorare a vânzărilor de centrale termice, în unele oraşe, de peste 30% în acest an, estimează compania Ariston Thermo România.

Urmărește
6 afișări

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediat următoare, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

"Estimăm că eliminarea subvenţiei din partea Guvernului va atrage după sine dorinţa cât mai mare a populaţiei de independenţă şi eficientizare a costurilor şi implicit o creştere a pieţei de centrale termice de apartament posibil chiar mai mare decât am preconizat iniţial. La începutul acestui an estimam o creştere în 2011 de 30% a pieţei de centrale termice comparativ cu 2010, la aproximativ 180.000 de unităţi, mare parte dintre cele achiziţionate de cei care se vor debranşa. În funcţie de ce procent din subvenţie vor putea susţine primăriile locare, suntem de părere că piaţa ar putea raporta în anumite oraşe un avans mai mare de 30%", a declarat într-un comunicat Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.

Reprezentantul companiei susţine că este posibil ca tot mai multe primării să nu aibă bugete suficiente pentru a acoperi nici măcar cota proprie de subvenţie. "Încă din această iarnă s-a observat acest lucru. În ciuda faptului că oficial Guvernul a susţinut cota sa din subvenţie, costul real facturat către populaţie a crescut în anumite oraşe şi până la aproximativ 60%. Spre exemplu, în Timişoara costurile încălzirii au crescut cu 40%, în Ploieşti şi Brăila cu 58%, la Galaţi cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%", a spus Drăguleanu.

El cere autorităţilor ca legislaţia şi procedurile necesare debranşării să fie mai transparente şi mai rapide.

Compania Ariston Thermo România este controlată de Ariston Thermo Group din Italia, specializat în producţia şi furnizarea de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Portofoliul de produse Ariston Thermo include centrale termice, boilere, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici