Ariton: Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA sunt interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă

Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA s-au arătat interesate să colaboreze cu România la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului Ariton: Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA sunt interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă

Ariton: Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA sunt interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă investiţia la Cernavodă va continua, deşi în urma tragediei de la Fukushima Germania a anunţat că va închide centralele nucleare, Ariton a răspuns că la unitatea de la Cernavodă nu există probleme şi nu se pune problema închiderii.

"S-a făcut o analiză de către specialiştii din minister şi nu avem nicio problemă. Unul din reactoare, al doilea, a fost repornit de câteva zile, după revizia anuală. Investiţia este prioritară şi dorim să facem cât mai repede cele două reactoare. Deja avem solicitări pentru parteneriat public-privat, avem solicitări de colaborare pe acest proiect în perioada imediat următoare", a declarat Ariton.

Potrivit acestuia, s-au arătat interesate companii din Japonia, China, Coreea şi SUA.

"Am fost la primele întâlniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmând ca, într-un timp scurt, dânşii să îşi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lurărilor de execuţie în perioada 2013-2019", a spus Ariton.

Potrivit acestuia, proiectul construcţiei unei noi centrale nucleare în România, discutat pe vremea când Adriean Videanu era ministru al Economiei, nu a avansat în cele nouă luni de când conduce instituţia.

"Despre celalaltă nouă centrală nucleară, la nivel guvernamental, nu s-a luat nicio decizie. Nu se discută de zonă, de amplasament. Se discuta când a fost domnul Videanu la Sibiu, în urmă cu doi ani, dar a rămas într-o fază de discuţie. De nouă luni de când sunt eu la minister nu s-a discutat nimic, nu este o prioritate. Avem ca prioritate cele două reactoare", a mai spus Ariton.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la patru miliarde de euro în 2008, va fi reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.

Proiectul este derulat de compania EnergoNuclear, controlată în proporţie de 85,6% de Nuclearelectrica. În acţionariat mai figurează ArcelorMittal România şi grupul italian Enel.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici