- Home
- Economic
- SIBIU, (03.06.2011, 17:42)
- Diana Stancovici , Diana Stancovici , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ariton: Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA sunt interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă
Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA s-au arătat interesate să colaboreze cu România la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
224 afișări
Ariton: Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA sunt interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Întrebat într-o conferinţă de presă dacă investiţia la Cernavodă va continua, deşi în urma tragediei de la Fukushima Germania a anunţat că va închide centralele nucleare, Ariton a răspuns că la unitatea de la Cernavodă nu există probleme şi nu se pune problema închiderii.
"S-a făcut o analiză de către specialiştii din minister şi nu avem nicio problemă. Unul din reactoare, al doilea, a fost repornit de câteva zile, după revizia anuală. Investiţia este prioritară şi dorim să facem cât mai repede cele două reactoare. Deja avem solicitări pentru parteneriat public-privat, avem solicitări de colaborare pe acest proiect în perioada imediat următoare", a declarat Ariton.
Potrivit acestuia, s-au arătat interesate companii din Japonia, China, Coreea şi SUA.
"Am fost la primele întâlniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmând ca, într-un timp scurt, dânşii să îşi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lurărilor de execuţie în perioada 2013-2019", a spus Ariton.
Potrivit acestuia, proiectul construcţiei unei noi centrale nucleare în România, discutat pe vremea când Adriean Videanu era ministru al Economiei, nu a avansat în cele nouă luni de când conduce instituţia.
"Despre celalaltă nouă centrală nucleară, la nivel guvernamental, nu s-a luat nicio decizie. Nu se discută de zonă, de amplasament. Se discuta când a fost domnul Videanu la Sibiu, în urmă cu doi ani, dar a rămas într-o fază de discuţie. De nouă luni de când sunt eu la minister nu s-a discutat nimic, nu este o prioritate. Avem ca prioritate cele două reactoare", a mai spus Ariton.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.
Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la patru miliarde de euro în 2008, va fi reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Proiectul este derulat de compania EnergoNuclear, controlată în proporţie de 85,6% de Nuclearelectrica. În acţionariat mai figurează ArcelorMittal România şi grupul italian Enel.
Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe