- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ariton: Patru companii au transmis scrisori de intenţie pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4
Un număr de patru companii vor să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi au transmis în acest sens scrisori de intenţie, a declarat marţi ministrul Economiei, Ion Ariton.
El a afirmat că au fost depuse patru scrisori de intenţie, fără să nominalizeze companiile.
Totodată, el a revenit asupra declaraţiilor făcute la deschiderea Consiliului de Cooperare al Golfului, când spusese că România intenţionează să contruiască un singur reactor nuclear la centrala de la Cernavodă, arătând că a comis o greşeală.
Astfel, autorităţile vor în continuare să construiască două noi unităţi la Cernavodă, conform sursei citate.
Directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a declarat marţi, fără să dea detalii, că Fondul Proprietatea vrea să se implice în proiect.
El a mai spus că participaţia Nuclearelectrica la compania de proiect nu va scădea mai jos de 40%.
La finele lunii februarie, Ariton a afirmat că acordul investitorilor pentru reactoarele 3 şi 4 a fost prelungit până la 31 decembrie 2012, iar în eventualitatea în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini proiectul ar putea fi derulat cu companii româneşti.
Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de EnergoNuclear, în care statul, prin producătorul de energie Nuclearelectrica, deţine deocamdată participaţia majoritară.
Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) au anunţat în ianuarie că se retrag din proiect, motivând incertitudinile economice şi privind piaţa energiei.
Guvernul intenţionează ca Nuclearelectrica să ajungă la o participaţie minoritară la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenţa urmând că fie acordată unor potenţiali investitori care să îi înlocuiească pe cei care au renunţat la proiect.
Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare din cele cinci proiectate şi asigură în prezent aproape 20% din consumul naţional de energie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO