Inflaţia în România a ajuns la cel mai sănătos nivel – 2,06 %. Din 1989 nu am mai avut un nivel atât de bun. Analiştii de la Institutul Naţional de Statistică spun că preţurile mărfurilor nealimentare au determinat scăderea inflaţiei.
Pe fondul pandemiei preţurile mărfurilor alimentare au urcat la 3,2%, serviciile au avansat cu 2,7%, iar mărfurile nealimentare, adică aproape jumătate din coşul de cumpărături al unui român, au crescut cu 3,1%.
Acum România întruneşte cele 3 criterii de bază, aşa cum scrie în manual, spun analiştii economici – adică o inflaţie pozitivă, stabilă şi redusă.
În perioadele de recesiune cererea de bunuri de consum scade, astfel preţurile nu cresc atât de mult sau chiar scad. Din această cauză avem această inflaţie la un nivel atât de scăzut, spune şi Adrian Codârlaşu.
„E posibil chiar să avem şi niveluri ale inflaţiei şi mai mici în lunile următoare, însă cred ca în a doua parte a anului, odată ce ne vom vaccina şi acest vaccin va fi distribuit la scară largă, va reîncepe consumul mult mai puternic. Odată ce revenim la normal, economia va reîncepe să crească, cererea va fi puternică, prin urmare da, inflaţia va reîncepe să crească, bine, nu puternic. Probabil vom termina anul în jur de 2,05%”, crede Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România.
Prognozele sunt în linie cu anticipaţiile Băncii Naţionale a României, care vede o creştere a preţurilor de consum cu un ritm mediu anual de 2,5% în perioada 2020 – 2022 şi cu o perspectivă de accelerare în 2021, după scăderea din 2020, determinată de incidenţa pandemiei.