Ascensiunea acţiunilor OMV Petrom şi Transgaz a temperat corecţia bursei la 0,3%

Bursa a scăzut cu 0,29%, în linie cu pieţele externe, corecţia fiind temperată de ascensiunea acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 25,9 milioane lei.

Urmărește
12 afișări

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri sub ultimele cotaţii de vineri, însă după primele două ore titlurile OMV Petrom au trecut pe creştere şi au temperat, astfel, corecţia pieţei. În a doua parte a zilei, ascensiunea titlurilor companiei petroliere s-a accelerat la peste 2% şi odată cu revenirea acţiunilor Transgaz piaţa a trecut pe creştere uşoară.

Totuşi, în ultimele minute ascensiunea titlurilor OMV Petrom s-a temperat de la aproape 3% la 0,82%, iar piaţa s-a întors pe scădere.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile OMV Petrom au fost realizate la 0,3821 lei, preţ în creştere cu 0,82%, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,54%, la 261,4 lei. Evoluţia acţiunilor OMV Petrom a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1,4 milioane lei, iar transferurile cu titlurile Transgaz au cumulat 380.000 de lei.

Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank, consideră că ofertele secundare de vânzare anunţate la OMV Petrom, Transgaz şi Transelectrica, dacă se vor realiza, ar fi principalul catalizator al acestor acţiuni.

"Mai ales în cazul Transgaz, care este afectat relativ mai puţin de reglementare ca procentaj din venituri, free float-ul scăzut este principala problemă de lichiditate şi oferta secundară ar rezolva chiar acest aspect", a declarat Ilie pentru MEDIAFAX.

Totodată, directorul adjunct de operaţiuni al Prime Transaction, Adrian Bărbulescu spune că evoluţia acţiunilor OMV Petrom este determinată în principal de diverse declaraţii privind vânzarea de stat a unui pachet de 9,84% din titlurile companiei.

"Principalul element speculativ îl reprezintă preţul la care s-ar putea face această vânzare. Cum acesta este o necunoscută, ne putem aştepta mereu la mişcări semnificative în jurul valorii de 0,38 lei. În cazul Transgaz, cred că acţiunile beneficiază în aceste momente de ştirea legată de acordarea dividendului. Până la data de înregistrare ne putem aştepta la o cotaţie mai stabilă cu uşoare aprecieri", a adăugat el.

Evoluţia acţiunilor OMV Petrom şi Transgaz au influenţat şi evoluţia celorlalţi indici bursieri în care sunt cuprinse. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a încheiat ziua în scădere cu doar 0,25%, iar indicele BET-NG, care înglobează acţiunile companiilor din sectorul energetic, a consemnat o corecţie de 0,36%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,81% sub nivelul de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, a scăzut cu 1,59%, influenţat de titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4),c are au coborât cu 3,66% şi, respectiv, cu 2,59%.

Florin Ilie spune că piaţa este influenţată în primul rând de factorii externi, întrucât pe plan intern, în România, "lucrurile sunt cunoscute şi internalizate de investitori".

"Nu sunt surprize (pe plan local -n.r.), cu bune şi rele, revenire economică lentă, consolidare bugetară în curs, cu riscuri controlate în perspectiva anului electoral 2012", a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 16,3 milioane lei, deşi majoritatea transferurilor au vizat pachete foarte mici de acţiuni. La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau în stagnare, la 0,54 lei.

Acţiunile FP au asigurat 63% din lichiditatea bursei, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro).

Brokerul de la Prime Transaction spune că acţiunile Fondului au intrat în ultimele zile într-o perioadă de consolidare, fiind susţinute vizibil de unii cumpărători mai mari, iar o bună parte din "şocul" valului potenţial de acţiuni provenite din noile despăgubiri este luat în preţ.

"Totuşi, dacă vom asista la o deteriorare a condiţiilor generale de piaţă, nici titlurile FP nu vor face notă discordantă", a afirmat Bărbulescu.

Florin Ilie consideră principalul motiv pentru revenirea acţiunilor Fondului îl reprezintă discount-ul faţă de valoarea activului net al Fondului, care este atractiv pentru investitori. El a adăugat că deşi statul a pierdut controlul în AGA la FP, ştirea nu este încă nu este un factor motrice determinant la acest moment pentru evoluţia acţiunilor, deşi este un element pozitiv, în principiu.

"Trebuie concretizat în noile reguli de vot şi apoi în efecte reale în privinţa managementului deţinerilor Fondului", a explicat brokerul.

Rulajul pieţei, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro), a fost cu 33% mai redus decât valoarea cumulată a operaţiunilor din şedinţa precedentă, de 38,6 milioane lei (9,2 milioane euro).

"Vara acesta se anunţă a fi interesantă, presărată cu multe tensiuni în pieţele financiare. Prin urmare volatilitatea va fi destul de ridicată şi este posibil să avem şi câte o şedinţă cu panică. Într-un astfel de climat este de aşteptat ca pe momentele de acumulare a tensiunii să avem de-a face cu volume destul de slabe urmate de o creştere puternică a acestora când vor fi eliberate diverse ştiri. Este evident că această vara va fi dominată de informaţiile legate de statele cu probleme şi probabil şi discuţii discordante despre mărirea sau nu a plafonului de îndatorare al SUA", a conchis brokerul de la Prime Transaction.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%. Investitorii au reacţionat negativ la informaţia că miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat luni decizia finală privind următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din acordul încheiat anul trecut cu Grecia, pentru a forţa guvernul de la Atena să adopte un program de măsuri de austeritate şi privatizări. Grecia are nevoie de bani până la jumătatea lunii viitoare pentru a evita intrarea în default (incapacitate de plată)

Linia descendentă a pieţelor mature era urmată şi de bursele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de cel mult 1,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici