„Aş solicita Senatului, ca şi cameră decizională, ca în cadrul amendării legii de organizare a Guvernului să facă menţiunea ca acest Guvern interimar şi orice Guvern interimar să aibă posibilitatea să iniţieze proiecte de legi care vizează bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi punerea în aplicare a prevederilor acodurilor internaţionale la care România este parte. Aici este vorba de două legi – legea responsabilităţii fiscale şi legea pensiilor, pe care noi am înaintat-o, Parlamentul a clasat-o, a demis Guvernul, dar o vom redepune din nou, pentru a putea să ne respectăm angajamentele pe care România le are în raport cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”.
El a arătat că speră să găsească „înţelegere” la Senat.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost înaintat de Guvern la Parlament pentru asumarea răspunderii, procedură care nu a mai fost însă parcursă după ce Cabinetul a fost demis prin moţiune de cenzură.
Premierul interimar a arătat totodată că responsabilitatea elaborării proiectului de lege privind responsabilitatea fiscală revine Guvernului, pe baza consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, şi că nu trebuie să existe în acest sens „o competiţie” cu PSD, care a depus deja un astfel de proiect.
El a explicat că proiectul legii responsabilităţii fiscale trebuie elaborat în consultare cu FMI şi CE, astfel că forma finală a actului normativ va fi stabilită în zilele următoare, după ce instituţiile internaţionale vor transmite Executivului propriile observaţii.