ASF:Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 mil. euro

Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro) potrivit cerinţelor Solvency I, iar două dintre ele trebuie să prezinte ASF, până la 4 august, planuri prin care stabilesc măsurile pe care le vor lua până la 15 octombrie.

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului ASF:Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 mil. euro

ASF: Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Evaluarea activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi testul de stres indică faptul că unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii. (...) Evaluarea activelor şi pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societăţi", se arată într-o declaraţie comună a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF, Comisiei Europene (CE) şi a Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) privind rezultatele exerciţiului BSR.

Cele patru societăţi de asigurări deţin capitaluri proprii negative după ajustări de 1,9 miliarde lei, astfel: Astra Asigurări - 1 miliard lei, Euroins - 553,48 milioane lei, Carpatica - 410,29 milioane lei, EximAsig - 2,67 milioane lei. La nivel agregat, cele 13 societăţi au capitaluri proprii negative după ajustări de aproape 5,2 milioane lei.

"În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerinţa de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015. Aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societăţile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate", se precizează în comunicat.

Autoritatea a selectat în februarie companiile Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars şi Milliman pentru evaluarea activelor şi pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezintă peste 80% din piaţa de profil, valoarea contractului fiind estimată la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

Astfel, Mazars a evaluat Astra Asigurări, Generali şi Omniasig VIG, Ernst&YoungAssurance Services - Allianz-Ţiriac Asigurări, Groupama, Uniqa Asigurări, Asirom VIG, Pricewaterhousecoopers Audit - PAID, Carpatica Asig şi Exim România, KPMG - Euroins şi AXA Life, Deloitte - ING Asigurări de Viaţă.

"Scopul exerciţiului a fost acela de a consolida atât protecţia consumatorului, cât şi încrederea în sectorul de asigurări din România, prin intermediul unei evaluări independente, pe baza situaţiilor financiare existente la 30 iunie 2014", se notează în comunicat.

Raportul privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres relevă că, în cele mai multe cazuri, ajustările bilanţurilor societăţilor de asigurare efectuate în urma realizării exerciţiului BSR au avut un impact semnificativ asupra indicatorilor prudenţiali ai respectivelor societăţi calculaţi pe baza regimului prudenţial Solvabilitate I (Solvency I).

Astfel, la nivel agregat, în urma BSR, marja de solvabilitate disponibilă pentru toate societăţile participante a fost negativă, de ‐417 milioane lei faţă de cerinţele acestora de solvabilitate la nivel agregat, de 1,1 miliarde lei.

La nivel individual, ratele de solvabilitate ale Astra, Carpatica, EximAsig şi Euroins au înregistrat valori negative, în timp ce Groupama şi Asirom au rate ale solvabilităţii sub 100% pentru asigurările generale, însă de peste 100% la nivel combinat.

Ratele de solvabilitate ale tuturor celorlalte societăţi de asigurare au înregistrat valori de peste 100%.

Exerciţiul BSR a avut un impact atât asupra activelor, cât şi asupra pasivelor totale ale societăţilor de asigurare la 30 iunie 2014. Ajustările totale agregate aplicate de către auditori activelor totale au fost negative, de ‐817 milioane lei (circa 6% din totalul activelor societăţilor participante înainte de exerciţiul BSR).

Clasele de active cu cele mai mari ajustări în minus au fost creanţele (325 milioane lei sau 40% din ajustarea totală aplicată activelor) şi ponderea rezervelor tehnice cedate în reasigurare (299 milioane lei, respectiv 37%).

Auditorii au ajustat, de asemenea, cheltuielile efectuate în avans (cu aproximativ 90 milioane lei, respectiv 11%) şi au aplicat ajustări mai mici la terenuri şi construcţii, investiţii financiare şi alte active.

În ceea ce priveşte pasivele, auditorii au identificat cazuri în care au fost constituite provizioane subevaluate pentru obligaţiile din asigurare, ceea ce a dus la o ajustare în plus a rezervelor tehnice, în special pentru
asigurările generale. Pasivele totale au fost majorate cu aproximativ 593 milioane lei (5% din totalul pasivelor societăţilor participante înainte de realizarea exerciţiului BSR), ajustarea aplicată rezervelor tehnice fiind în sumă de 517 milioane RON.

În ceea ce priveşte rezervele tehnice, cea mai mare corecţie în plus, de aproximativ 332 milioane lei a fost făcută pentru rezerve de daune (RBNS), urmată de rezerva de daune neavizate (IBNR), care a fost ajustată cu 225 milioane lei. Rezerva pentru riscuri neexpirate a crescut cu 100 milioane lei, în timp ce rezerva de catastrofă a fost redusă cu 135 milioane lei, diminuare determinată de o singură societate de asigurare.

În urma BSR, 7 companii din 13 îndeplinesc cerinţele de solvabilitate (de exemplu, rata de solvabilitate peste 100% şi respectarea fondului minim de siguranţă), respectiv Allianz, Axa, Generali, ING, Omniasig, Uniqa şi PAID.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat în aprilie că autoritatea va realiza în a doua parte a anului teste de stres şi pentru restul de 15% din piaţa de asigurări, după ce se va încheia testarea primilor 13 asiguratori, astfel încât în decembrie instituţia să aibă o radiografie completă a pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici