- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.07.2015, 23:47)
- Andrei Mazurchievici
ASF: Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II
Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica nu ating cerinţa de capital minim (MCR), conform Solvabilitate II, care este obligatorie de la 1 ianuarie 2016, cele cinci companii înregistrând fonduri proprii negative în valoare de 2,1 miliarde de lei (circa 467 milioane euro), potrivit ASF.
Urmărește
929 afișări
ASF: Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"99% din deficit se datora deficitului de fonduri proprii înregistrat de Astra, Carpatica şi Euroins", relevă raportul întocmit de ASF în urma exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor şi de efectuare de teste de stres.
Ceilalţi opt asigurători au înregistrat un excedent total de active faţă de pasive de 2,14 miliarde de lei (476 de milioane euro), ceea ce a condus la un excedent agregat în valoare de 37 milioane lei.
Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi cerinţa de capital minim pentru cele 13 societăţi de asigurare participante a fost de 84 milioane lei la 30 iunie anul trecut, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi MCR s‐a menţinut la aproximativ 49 milioane lei. Având în vedere că MCR era la data de referinţă de 1,5 miliarde lei, rata de acoperire a MCR a fost de numai 3,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Dacă trei dintre cele cinci societăţi cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, respectiv Astra, Carpatica şi Eurioins, rata de acoperire a MCR ar creşte la un nivel confortabil de 335%.
Opt dintre cele 13 societăţi de asigurare ar avea o rată a MCR mai mare de 100% - Allianz, Asirom, Generali, Groupama, ING, Omniasig, PAID şi Uniqa. Astfel, Astra, Axa, Carpatica, Euroins şi EximAsig ar avea o
rată a cerinţei de capital minim sub 0%, Asirom şi Uniqa - o rată a MCR între 100% şi 150%, în timp ce rata pentru Allianz, Generali, Groupama, ING, Omniasig şi PAID ar depăşi 150%.
Alături de Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica, încă patru societăţi (Asirom, Groupama, PAID şi Uniqa) nu ating cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), conform Solvabilitate II (Solvency II).
Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi SCR pentru cele 13 societăţi de asigurare era la 30 iunie 2014 de 180 milioane lei, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR atingea 174
milioane lei. Având în vedere că SCR era la data de referinţă de 5,4 miliarde lei, rata de acoperire a SCR s-a menţinut la 3,2%. În cazul în care trei dintre cele cinci societăţi cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, rata de acoperire a SCR ar creşte la 99,98%.
Perioada necesară pentru îndeplinirea indicatorului SCR nu este reglementată de ASF.
Dintre cele 13 companii de asigurări verificate de ASF, doar patru îndeplinesc indicatorii MCR şi SCR, respectiv Allianz, ING, Omniasig şi Generali.
Din raport reiese că Astra, Axa, Carpatica, Euroins si EximAsig ar avea o rată a SCR sub 0%, Groupama şi Uniqa - o rata a SCR între 0% şi 50%, Asirom şi PAID - între 50% şi 100%, Allianz şi Omniasig - între 100% şi 150%, iar Generali şi ING - o rată care ar depăşi 150%.
"Chiar dacă regimul prudenţial Solvabilitate II se va aplica de la 1 ianuarie 2016 (...) scopul exerciţiului a fost acela de a evalua dacă societăţile participante sunt pregătite pentru introducerea normelor Solvabilitate II", se mai arată în raportul ASF.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe