- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.04.2018, 12:30)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASF: Piaţa asigurărilor a crescut cu 3,5% în 2017, la aproape 10 miliarde de lei, solvabilitatea e pozitivă
Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris prime brute în valoare de 9,7 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, se arată într-un comunicat transmis luni de ASF.
Urmărește
223 afișări
ASF: Piaţa asigurărilor a crescut cu 3,5% în 2017, la aproape 10 miliarde de lei, solvabilitatea e pozitivă
„O schimbare în tendinţele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurări de viaţă, care a înregistrat anul trecut o apreciere semnificativă, de 21%, comparativ cu anul 2016. Dacă în perioada 2012-2014 activitatea de asigurări de viaţă era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 acest segment şi-a reluat creşterea, iar în 2017 evoluţia sectorului de asigurări s-a datorat segmentului asigurărilor de viaţă”, se arată în comnicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
-
Accident aviatic în Coreea de Sud: Bilanţul morţilor ajunge la 179
-
Colegiul Medicilor a dat în judecată CNAS. Care este motivul
Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde de lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le deţin clasele A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA), apoi A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7).
Potrivit ASF, în anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale:
- A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde de lei, reprezentând 50% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale;
- A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde de lei, reprezentând 25% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, a înregistrat în anul 2017 o creştere cu 8% faţă de 2016;
- A8 - Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentând 13% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale.
Primele brute subscrise de către societăţile de asigurări de viaţă au înregistrat o creştere de 21% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingând valoarea de circa 2,02 miliarde de lei. „Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viaţă, cele mai mari ponderi le deţin clasele C1 - Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare şi, respectiv, C3 - Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii şi care împreună cumulează 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă”, menţionează ASF.
În anul 2017, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite (excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 4,21 miliarde de lei. Astfel, 4,05 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creştere cu 12,6% faţă de perioada similară a anului 2016 (când acestea totalizau 3,6 miliarde de lei) şi 158,4 milioane de lei sunt sume plătite pentru indemnizaţii brute, aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o creştere cu circa 2,8% comparativ cu anul 2016 (154,06 milioane de lei).
Conform normelor „Solvabilitate II”, cerinţele de capital pentru societăţile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atât din perspectivă investiţională, cât şi din cea a subscrierilor). „Fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde de lei, în creştere cu 12% comparativ cu anul 2016. Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) şi MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pieţei au fost supraunitare la sfârşitul anului 2017, pentru prima dată după implementarea cerinţelor regimului Solvabilitate II”, menţionează ASF.
De asemenea, atât rata SCR, cât şi rata MCR la nivelul pieţei au înregistrat creşteri la sfârşitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016: „rata SCR la nivelul pieţei a înregistrat o creştere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pieţei a înregistrat o creştere cu 12%”.
În ceea ce priveşte piaţa RCA, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările din această categorie în anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde de lei, restul până la totalul clasei A10 (3,82 miliarde de lei), reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. „Rata combinată calculată pentru clasa A10 (RCA) a fost în 2017 de 99,46%”, mai arată ASF.
Raportul mai arată că sucursalele au cumulat în anul 2017 prime brute subscrise în valoare de 755,6 milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În fine, referitor la brokerajul în asigurări, în urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare şi/sau reasigurare, „la data de 31 decembrie 2017, valoarea primelor intermediate pentru asigurările generale şi asigurările de viaţă era de 6,15 miliarde de lei, în scădere cu 0,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. În anul 2017, brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat 63,41% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (9,7 miliarde de lei), ceea ce reprezintă o scădere cu 2,77 puncte procentuale faţă de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2016”, menţionează ASF.
Citeşte şi: MUTARE fără precedent: Bancherii uneia din cele mai PROFITABILE bănci din România se retrag de pe piaţa din Europa Centrală şi de Est
Citeşte şi: De la 1 aprilie, beneficiarii de pensii private Pilon II şi Pilon III îşi pot eşalona încasările
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O nouă descoperire incredibilă aduce science fiction la realitate: Cum teleportarea cuantică va revoluționa viitorul comunicațiilor
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe