ASF scade la jumătate tarifele şi comosioanele la obligaţiuni şi le elimină pentru titluri de stat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va reduce la jumătate comisionul la tranzacţiile cu obligaţiuni şi îl va elimina în cazul titlurilor de stat, parte a unor măsuri care vizează scăderea sau renunţarea la tarife şi comisioane pentru a încuraja dezvoltarea pieţei de capital.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului ASF scade la jumătate tarifele şi comosioanele la obligaţiuni şi le elimină pentru titluri de stat

ASF scade la jumătate tarifele şi comosioanele la obligaţiuni şi le elimină pentru titluri de stat (Sutterstock)

Astfel, cota din valoarea tranzacţiilor cu obligaţiuni, inclusiv cele convertibile în acţiuni, va fi redusă cu 50% până la 0,02%, iar cota din valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat (de 0,0004%) nu se va mai aplica, se arată într-un comunicat transmis de ASF.

Cota percepută pentru monitorizarea tranzacţiilor efectuate în afara pieţelor reglementate/ sistemelor alternative de tranzacţionare (OTC) se reduce de la 0,15% la 0,06% din valoarea tranzacţiilor raportate.

De asemenea, cota percepută pentru tranzacţiile derulate în afara pieţelor reglementate şi/sau sistemelor alternative de tranzacţionare de tipul tranzacţiilor turnaround se reduce cu 50%, de la 0,04% până la 0,02%.

Tarifele reduse se vor aplica începând cu data de 16 septembrie 2014.

Noile modificări fac parte din planul de acţiune aferent programului S.T.E.A.M., cu obiectivul de a creşte lichiditatea pieţei şi de a atrage investitori pe piaţa de capital prin reducerea nivelului cotelor/tarifelor percepute de ASF.

Consiliul ASF a adoptat şi o serie de modificări ale legislaţiei secundare pentru a elimina amai multe obstacole pentru dezvoltarea pieţei de capital.

ASF a introdus posibilitatatea ca prospectul să poată fi întocmit şi într-o limbă de largă circulaţie în domeniul financiar internaţional, cu acordul autorităţii, dar şi alte facilităţi (spre exemplu eliminarea prevederilor privind durata minimă de derulare a ofertei) sau prevederi exprese care să clarifice anumite drepturi ale ofertantului/ emitentului (spre exemplu faptul că acestuia îi revine decizia privind alocarea).

Totodată, autoritatea a decis simplificarea documentaţiei/procedurilor legate de aceste oferte (spre exemplu eliminarea unor documente care se depuneau la ASF, eliminarea prevederilor privind confirmarea, într-un anumit termen, a primirii rezultatelor ofertei de către ASF).

Procedurilor privind exercitarea drepturilor legale vor fi optimizate prin implicarea depozitarului instrumentelor financiare şi prin modificarea procedurilor privind efectuarea plăţilor şi transferul drepturilor de proprietate asupra acţiunilor plătite în cazul conturilor globale deschise în sistemul depozitarului instrumentelor financiare.

ASF a hotărât şi îmbunătăţirea procedurilor referitoare la admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată (spre exemplu precizarea existenţei unui acord de principiu al operatorului de piaţă şi ulterior a unui acord final privind admiterea la tranzacţionare, micşorarea termenelor în care valorile mobiliare se înregistrează la ASF sau în care se depune cererea de admitere la operatorul de piaţă).

De asemenea, va fi introdusă obligaţia emitentului de a stabili şi include în hotărârile AGA a anumitor date cheie (spre exemplu data plăţii), precum şi de a transmite depozitarului central anumite informaţii prevăzute în raportul emitenţilor.

Tot în cadrul acestui proces, vor fi îmbunătăţite procedurile privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul AGA (spre exemplu introducerea unor prevederi referitoare la constatarea calităţii de reprezentant legal în baza listei primite de la depozitarul central, introducerea unor prevederi referitoare la modalitatea de înlocuire a votului prin corespondenţă).

Obligaţiile privind traducerea documentaţiei pentru deschiderea unui cont vor fi simplificate, la fel şi conţinutul documentului de prezentare prevăzut de Regulamentul nr. 32/2006 care trebuie întocmit de intermediar şi prezentat clientului.

O altă acţiune aprobată de Consiliul ASF, care face parte din programul S.T.E.A.M. (obiectivul - îmbunătăţirea sistemului contabil al entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de către ASF pe piaţa de capital), se referă la elaborarea unui proiect de regulament pentru aprobarea reglementărilor conforme IFRS aplicabile entităţilor din piaţa de capital. Proiectul va fi supus consultării publice până la data de 9 septembrie 2014.

Autoritatea de Supraveghere Financiară intenţionează să îmbunătăţească în continuare legislaţia secundară în scopul dezvoltării sustenabile a pieţei, prin reglementări favorabile investitorilor.

Scopul explicit al programului S.T.E.A.M. (în care se încadrează şi cele 3 pachete de decizii ale ASF) este de obţinere a statului de piaţă emergentă pentru piaţa de capital din România în cel mult doi ani, iar scopul implicit este ca participanţii din piaţă să constate şi să beneficieze de caracteristicile pieţei emergente pe măsură ce planul de acţiune al ASF este implementat, nu numai la momentul atingerii obiectivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici