- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.06.2023, 21:43)
- Tibi Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASF: Un cont de pensie privată Pilon II are o valoare medie de 12.967 de lei
Un cont de pensie privată Pilon II are o valoare medie de 12.967 de lei, în creştere cu 12,4% faţă de martie 2022, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Urmărește
449 afișări
ASF: Un cont de pensie privată Pilon II are o valoare medie de 12.967 de lei
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care sunt participanţi peste 8 milioane de salariaţi români ce contribuie lunar cu 3,75% din venitul brut, aveau la finele lunii martie o valoare medie a activului unui participant la sistem de 12.967 de lei, în creştere cu 12,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi în urcare cu 5,92% faţă de finele anului 2022, conform raportului ASF, citat de Ziarul Financiar.
De la începutul anului până în luna martie 2023, au fost virate contribuţii brute către fondurile de pensii administrate privat în cuantum de 3,17 miliarde lei, cu 19% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În luna martie 2023 au fost virate contribuţii brute în cuantum de aproximativ 973 milioane lei, în creştere cu 3,5% comparativ cu luna decembrie 2022 (940 milioane lei).
Contribuţia medie per participant a fost de circa 249 lei în luna martie 2023, cu 14,57% mai mult comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent.
La 31 martie 2023, numărul total al participanţilor la sistemul de pensii administrate privat a fost de 8,04 milioane persoane, în creştere cu 2,45% comparativ cu aceeaşi dată a anului anterior.
De la începutul anului până în luna martie, inclusiv, s-au înregistrat în sistem aproximativ 87,4 mii de persoane, în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Primele trei fonduri de pensii administrate privat în funcţie de numărul de participanţi, FPAP NN (26%), FPAP AZT Viitorul Tău (21%) şi FPAP Metropolitan Life (14%), cumulează un procent de 61% din numărul total de persoane înregistrate în sistem.
Alte informaţii din raport:
Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 103,22 miliarde lei la finalul lunii martie 2023, în creştere cu aproximativ 15,46% comparativ cu aceeaşi dată a anului 2022. Comparativ cu luna decembrie 2022, valoarea activelor totale a crescut cu 7%.
În trimestrul I 2023, contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 3,17 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
În ceea ce priveşte distribuţia pe grupe de vârstă, la finalul lunii martie 2023, ponderea participanţilor cu vârsta de până în 35 ani a fost de 36% din totalul participanţilor, iar ponderea celor cu vârstă de peste 35 ani a fost de 64%. Distribuţia participanţilor pe gen rămâne constantă, ponderea participanţilor de genul feminin în numărul total de participanţi fiind de 48%, iar ponderea persoanelor de gen masculin de 52%.
La finalul lunii martie 2023, titlurile de stat şi acţiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 64,3% la 31 martie 2023, în creştere faţă de procentul de 62,3% investit la 31 decembrie 2022 în acest tip de instrumente financiare.
Totodată, investiţiile în acţiuni au reprezentat un procent de 21,3% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II. De asemenea, ponderi importante erau investite şi în obligaţiuni corporative (6,7%) şi depozite bancare şi conturi curente (3,4%).
Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 4,47% în martie 2023, în creştere faţă de finalul anului 2022 (4,13%).
Pe parcursul trimestrului I al anului 2023 au fost efectuate plăţi ale activului personal net în valoare de circa 158 milioane lei către 8.712 participanţi sau beneficiari. Din valoarea totală a plăţilor efectuate, un procent de 57% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 19% ca urmare a decesului participantului şi 23% ca urmare a invalidităţii.
Cele mai mari ponderi în totalul plăţilor activului personal net în primele nouă luni ale anului 2022 au fost înregistrate de FPAP NN (37%), FPAP AZT Viitorul Tău (19%) şi FPAP Metropolitan Life (16%), fiind şi fondurile cu cel mai mare număr de participanţi.
Toate fondurile de pensii administrate privat au investit majoritar în obligaţiuni suverane, în procente de peste 54% din activele totale. Dintre cele şapte fonduri de pensii administrate privat, FPAP BRD a investit cel mai mare procent din active în titluri de stat, aproximativ 69,8%. Alte instrumente financiare precum acţiunile sau obligaţiunile corporative se regăsesc în portofoliile investiţionale ale fondurilor de pensii în procente semnificative.
Valoarea plasamentelor în titluri de stat ale fondurilor de pensii administrate privat la finalul trimestrului I 2022 a fost de 66,33 miliarde de lei. Dintre acestea, titlurile de stat denominate în lei înregistrează un procent semnificativ (91%), urmate de cele denominate în euro fiind 8% şi în dolar american 1%.
În cazul emisiunilor în lei, cele mai mari valori au fost înregistrate de titlurile de stat cu maturitatea în 2023 şi 2024, iar multe dintre emisiunile în euro ajung la scadenţă în 2029 şi 2034. Toate titlurile de stat din portofoliile fondurilor de pensii din Pilonul II sunt emise exclusiv de statul român.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36