Asigurarea obligatorie a locuinţelor, agreată de 40% dintre proprietarii de locuinţe - studiu GfK
Circa 40% dintre proprietarii de locuinţe din România agreează introducerea obligativităţii unei asigurări a locuinţelor, iar 25% sunt parţial de acord cu această iniţiativă, a declarat, marţi, Diana Pîncescu, analist la GFK România, la un seminar de specialitate.
Asigurarea obligatorie a locuinţelor, agreată de 40% dintre proprietarii de locuinţe - studiu GfK (Imagine: Bogadan Maran/Mediafax Foto)
Studiul a fost efectuat în luna mai şi a luat în calcul răspunsurile unui număr de 955 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, proprietari de locuinţe.
"Datele studiului arată că 27% dintre respondenţi consideră ca fiind utilă o astfel de poliţă, iar 18% sunt de acord să încheie o poliţă suplimentară, facultativă, pentru locuinţă", a spus Pâncescu.
Conform studiului, persoanele cele mai interesate de asigurarea obligatorie a locuinţei au studii superioare, câştigă peste media populaţiei, deţin o poliţă auto şi alte produse financiare. De asemenea, cei mai interesaţi sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
"Interesul începe să scadă în rândul persoanelor de peste 50 ani şi se reduce puternic în cazul celor de peste 60 de ani", a spus reprezentantul GFK România.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în cursul lunii iulie sau, cel mai târziu, în august, după semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat în linii mari, potrivit unei declaraţii, din luna mai, a directorului general al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.
PAID a început discuţiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re şi RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.
Societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008.
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Legea 260/2008 nu are nicio legătură cu asigurările facultative de locuinţe. Proprietarii care vor dori să îşi asigure locuinţele la valoarea reală pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte suma de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%.
Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO