- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.08.2015, 18:10)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asiguraţii pot cere Astra înapoi o parte din bani până la aprobarea falimentului sau FGA ulterior
Asiguraţii Astra pot să denunţe poliţele şi vor primi înapoi de la companie o cotă parte din prime, dacă operaţiunea are loc până când instanţa decide falimentul asigurătorului, sau de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), dacă solicitarea este transmisă ulterior.
Urmărește
1756 afișări
Asiguraţii pot cere Astra înapoi o parte din bani până la aprobarea falimentului sau FGA ulterior
Solicitările de despăgubire se ridică în prezent la 76 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF miercuri, într-o conferinţă de presă în care autoritatea a anunţat că va cere instanţei falimentul Astra.
Instanţa se va pronunţa într-un termen care variază de la 10 la 20 de zile.
Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
Asiguraţii sunt îndreptăţiţi să recupereze primele plătite în avans, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea valabilităţii contractului de asigurare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Totodată, după decizia instanţei FGA va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluţioneze, şi să plătească sumele necesare.
"Până la momentul când vom avea decizia judecătorească a falimentului, Astra preia în continuare şi gestionează dosarele de daune pe care le primeşte, achitând despăgubirile. Până când FGA va prelua dosarele de daune, clienţii se vor adresa către Astra, deci dosarele se înregistrează", a declarat Carmen Radu, preşedintele FGA, numit în funcţie săptămâna trecută de către Consiliul ASF.
Ea a arătat că Fondul va prelua activitatea Astra la o lună după decizia instanţei, apoi clienţii vor depune dosarele de daună la Fond, care va achita despăgubirile.
"Noi vom începe să evaluăm dosarele de daună din momentul în care le-am preluat. În cazul în care în instanţă pot fi anulări ale deciziilor de despăgubire, noi ne vom înscrie apoi la o masă credală, nu punem asiguratul în postura de a aştepta o decizie finală", a adăugat Radu, care a precizat că FGA va organiza în curând o conferinţă de presă pentru a furniza mai multe detalii.
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a punctat la rândul său că Astra "nu este pe zero", aşa încât poate achita despăgubirile pentru daune până la preluarea de către FGA.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor este administrat de un consiliu format din cinci membri, din care trei sunt desemnaţi de către ASF, inclusiv preşedintele, iar doi membri sunt numiţi de către Ministerul Finanţelor Publice, procedura fiind în curs de desfăşurare.
Consiliul ASF i-a numit săptămâna trecută pe Carmen Radu în poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al FGA şi pe analistul economic Adrian Mitroi şi economistul Bogdan Dumitrescu în calitate de membri. Din partea Finanţelor a fost numit Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, urmând să fie anunţat şi ultimul membru al CA.
Potrivit procedurilor FGA, Fondul va prelua plata de despăgubiri către asiguraţi, beneficiarii asigurării sau terţe persoane păgubite.
Persoanele asigurate, beneficiarii asigurării sau persoane terţe care trebuie să fie despăgubite devin creditori de asigurări, potrivit procedurilor prezentate pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraţilor.
Astfel, Fondul va prelua dosarele de daună şi evidenţele tehnice şi contabile aferente acestor dosare, întocmeşte listele potenţialilor creditori de asigurări ai societăţii de asigurari şi publică listele pe site-ul Fondului de garantare şi în presa scrisă.
Fondul începe plata către creditorii de asigurări după decizia instanţei de aprobare a falimentului.
Creditorul de asigurări trebuie să depună o cerere de plată însoţită de declaraţia persoanei păgubite, însoţită de documente doveditoare ale creanţei şi copie a cărţii de identitate.
Cererea, în original, împreună cu documentele anexate se depune la sediul Fondului de Garantare, personal sau prin intermediul poştei, recomandat, cu confirmare de primire.
Pentru acordarea de despăgubiri în cazul unui dosar de daună, Fondul va înregistra cererea de plată însoţită de decumentele justificative, după care va proceda la întocmirea dosarului de daună şi verificarea cererii şi a tuturor documentelor şi înscrisurilor justificative cu privire la creanţa solicitată.
Ulterior, va fi propusă plata şi avizarea dosarului de daună către toate departamentele din cadrul Fondului de Garantare (daune, juridic, economic). Înainte de plată, dosarul de daună trebuie aprobat şi de o comisie specială.
Dacă plata de daune către creditorul de asigurări va fi avizată, aceasta se va derula prin poştă la domiciliul creditorului sau în contul de card în cazul persoanelor fizice, în contul creditorului persoană fizică sau juridică, precum şi prin unităţile CEC Bank.
Citeşte şi: Negriţoiu: Impactul despăgubirilor Astra este de 700 milioane lei, Fondul de garantare are 1 mld lei. Contribuţiile la fond nu cresc. Lăcomia acţionarilor a băgat compania în faliment, au ţinut prea mult la zestre
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024