Asigurătorii anticipează în continuare un impact mic al noilor măsuri fiscale

Asigurătorii în continuare nu par să fie îngrijoraţi de noile măsuri fiscale aprobate şi asumate de guvernul PSD-PNL, ba chiar consideră că impactul nu este unul semnificativ, după cum au spus surse din piaţa asigurărilor care nu au dorit să fie citate.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Asigurătorii anticipează în continuare un impact mic al noilor măsuri fiscale

Asigurătorii anticipează în continuare un impact mic al noilor măsuri fiscale

Conform pachetului de măsuri fiscale asumate de guvernul Ciolacu, pentru companiile care au o cifră de afaceri care depăşeşte 50 mil. euro (250 mil. lei) se aplică un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plăteşte impozit pe profit. Pentru a avea o imagine de ansamblu a situaţiei, ZF a aplicat estimativ la prima vedere impozitul de 1% pe cifra de afaceri, şi 16% pe profitul primilor 10 cei mai mari asigurători din piaţă, în funcţie de volumul primelor brute subscrise de la finalul anului 2022. În cazul asigurătorilor, cifra de afaceri este reprezentată de volumul subscrierilor. De asemenea, în exemplul ZF nu a fost inclusă compania Euroins România, fiind în procedură de faliment. Astfel, per total pentru cele 10 companii de asigurări, impozitul de 1% pe cifra de afaceri ar însemna circa 130 mil. lei care s-ar duce la bugetul de stat, ţinând cont de volumul primelor brute subscrise de aceste companii în anul 2022. Din perspectiva impozitului pe profit, doar la cele 10 companii de asigurări analizate suma ar fi de 111,1 mil. lei.

Pe baza noilor modificări fiscale aplicate rezultatelor de anul trecut pe cele 10 companii de asigurări analizate, 4 din cei 10 asigurători ar plăti impozitul pe profit, în timp ce restul de 6 ar plati impozitul pe cifra de afaceri.

„Măsurile fiscale nu vin cu un impact mare la asigurători. Totuşi, în condiţiile în care o companie de asigurări este pe pierdere, ar fi procent la cifra de afaceri şi ar putea să o afecteze şi mai tare. Pe de altă parte, sunt companii de asigurări care raportează la grup pe standardul IFRS, poate să fie profit acolo şi să fie pierdere pe standardul naţional, care nu este aliniat cu standardul IFRS, şi să fie pierdere. Practic se aplică standardul naţional şi mai e o taxă pe care o plăteşti“, au explicat surse din piaţa asigurărilor pentru ZF.

Reprezentanţii Uniqa au explicat pentru ZF că cel puţin pentru 2022, nivelul impozitului plătit se situează la un nivel similar cu calculul estimativ al impozitul minim pe cifra de afaceri.

„Cel puţin pentru anul 2022, nivelul impozitului plătit se situează la un nivel similar cu calculul estimativ al impozitul minim pe cifra de afaceri. Dar formula de calcul al cifrei de afaceri, stabilită prin ordin, necesită o analiză mai detaliată, iar din perspectiva operaţională, se adaugă un efort suplimentar pentru efectuarea calculului“, spun reprezentanţii Uniqa.

În acelaşti timp, reprezentanţii companiei susţint că au capacitatea de a absorbi noile măsuri fiscale.

„Îmbunătăţirea profitabilităţii reprezintă o prioritate importantă pentru Uniqa. Compania a facut progrese constante în acest sens pe parcursul ultimilor ani, continuând să îşi dezvolte activitatea pe un fundament financiar tot mai solid. Acest lucru poziţionează Uniqa drept un jucător puternic şi relevant la nivelul pieţei de asigurări din România, care contribuie la susţinerea bugetului public în calitate de plătitor de impozit şi are capacitatea să absoarbă impactul noilor măsuri fiscale pregatite de Guvern.“

Din punctul de vedere al ultimilor ani, soliditatea financiară a companiei este supusă unor presiuni constante, generate de falimente majore în piaţă, dar şi de transformări puternice la nivel structural.

„Pe langă efectul asupra încrederii în industrie, aceste evenimente au generat şi un impact financiar suplimentar în rândul companiilor. Pe de o parte, acesta este legat de plafonarea tarifului la asigurările RCA, în condiţiile cheltuielilor semnificative asociate cu acest produs. Pe de alta parte, vorbim despre majorarea succesiva a taxei pentru Fondul de Garantare, de la 1,5% la 7%, pentru despagubirile platite clienţilor asiguraţi la companiile falimentare, dar şi de volumul regreselor de recuperat, în acelaşi context“, au mai detaliat reprezentanţii Uniqa pentru ZF.

Din perspectiva brokerilor de asigurări, aceştia nu ating pragul unei cifre de afaceri de 50 mil. euro, ceea ce înseamnă că nu vor avea de plătit acel impozit din noile măsuri fiscale, ba mai mult, conform modificărilor din Codul Fiscal asupra sistemului ed distribuţie de asigurări de la începutul anului 2023 a însemnat ieşirea distribuitorilor de asigurari din zona microîntreprinderilor. Acest lucru înseamnă că brokerii nu vor plăti nici impozitul de 1% pentru companiile cu o cifră de afaceri de până în 60.000 euro şi nici 3% pentru cele cu afaceri mai mari de 60.000 euro.

„Nu există brokeri care să ajungă la 50 mil. euro cifră de afaceri. Brokerii, în situaţii normale, tot timpul au profit. În situaţii cum este cel de anul acesta, în care avem plafonare, sunt brokeri cu pierdereî, spun surse din piaţă pentru ZF.

Anterior, companiile de asigurări susţineau că modificările fiscale sunt analizate, dar în acelaşi timp spuneau că nu există motiv de îngrijorare dat fiind că nu vor afecta companiile de asigurări la prima vedere. Din punctul de vedere al brokerilor, Viorel Vasile, CEO al Safety Broker, a explicat anterior pentru ZF că în industrya de brokeraj a asigurărilor, companiile în general au avut profit şi nu există motiv de îngrijorare din punct de vedere al taxei.

Ce spun asigurătorii şi brokerii din asigurări

Măsurile fiscale nu vin cu un impact mare la asigurători. Totuşi, în condiţiile în care o companie de asigurări este pe pierdere, ar fi procent la cifra de afaceri şi ar putea să o afecteze şi mai tare. Pe de altă parte, sunt companii de asigurări care raportează la grup pe standardul IFRS, poate să fie profit acolo şi să fie pierdere pe standardul naţional, care nu este aliniat cu standardul IFRS, şi să fie pierdere. Practic se aplică standardul naţional şi mai e o taxă pe care o plăteşti, spun surse din piaţa asigurărilor.

Cel puţin pentru anul 2022, nivelul impozitului plătit se situează la un nivel similar cu calculul estimativ al impozitul minim pe cifra de afaceri. Dar formula de calcul al cifrei de afaceri, stabilită prin ordin, necesită o analiză mai detaliată, iar din perspectiva operaţională, se adaugă un efort suplimentar pentru efectuarea calculului, spun reprezentanţii Uniqa.

Îmbunătăţirea profitabilităţii reprezintă o prioritate importantă pentru Uniqa. Compania a facut progrese constante în acest sens pe parcursul ultimilor ani, continuând să îşi dezvolte activitatea pe un fundament financiar tot mai solid. Acest lucru poziţionează Uniqa drept un jucător puternic şi relevant la nivelul pieţei de asigurări din România, care contribuie la susţinerea bugetului public în calitate de plătitor de impozit şi are capacitatea să absoarbă impactul noilor măsuri fiscale pregătite de guvern, spun reprezentanţii Uniqa.

În indutria de brokeraj a asigurărilor, companiile în general au avut profit şi nu există motiv de îngrijorare din punctul de vedere al taxei, a spus anterior Viorel Vasile, CEO al Safety Broker, pentru ZF.

Nu există brokeri care să ajungă la 50 mil. euro cifră de afaceri. Brokerii, în situaţii normale, tot timpul au profit. În situaţii cum este cel de anul acesta, în care avem plafonare, sunt brokeri cu pierdere, spun surse din piaţa asigurărilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici