„Asiguratorii menţin serviciul RCA doar din dorinţa de a câştiga cotă de piaţă şi pentru a evita pierderea vreunui client prin refuzul încheierii unei poliţe. Tocmai de aceea societăţile de asigurări sunt oarecum obligate să lucreze şi pe segmentul asigurărilor auto”, a afirmat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România, Cristian Constantinescu.
El a adăugat că tarifele generează pierderi, dar pe de altă parte reprezentanţii companiilor sunt conştienţi că nu pot majora preţurile din cauza puterii reduse de cumpărare a populaţiei.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în fiecare an nivelul daunelor plătite de asiguratori a crescut cu 30%, ceea ce explică şi costurile din ce în ce mai mari ale asigurării.
Constantinescu a mai spus că valoarea despăgubirilor de vătămare corporală şi morale este de asemenea din ce în ce mai mare.
Potrivit brokerilor din domeniu, nivelul maxim de despăgubire pentru pagubele materiale va ajunge în 2010 la 750.000 euro, iar pentru vătămare corporală la 3,5 milioane euro.
În luna ianuarie, Cristian Constantinescu – şeful UNSAR şi director general la Allianz-Ţiriac Asigurări – a estimat că pierderile asigurătorilor provocate de poliţele RCA s-au ridicat anul trecut la 150 milioane de euro. Reprezentantul Uniqa Asigurări, Ileana Horvath, s-a arătat mai pesimist şi a afirmat, tot atunci, că pierderile provocate asigurătorilor de poliţele RCA se apropie de 300 milioane euro.
Asigurările auto (RCA şi CASCO) au o pondere de peste 50% în totalul asigurărilor generale, care la rândul lor deţin peste 75% din volumul subscrierilor la nivelul întregii pieţe.