Asigurătorii nu sunt interesaţi să vândă poliţe obligatorii la locuinţe. Care este motivul

Asigurătorii nu sunt interesaţi să vândă poliţele obligatorii pentru locuinţe, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a declarat vicepreşedintele UNIQA Asigurări, Romeo Jantea.

Urmărește
445 afișări
Imaginea articolului Asigurătorii nu sunt interesaţi să vândă poliţe obligatorii la locuinţe. Care este motivul

Asigurătorii nu sunt interesaţi să vândă poliţe obligatorii la locuinţe. Care este motivul

"Lipsa de interes a asigurătorilor pentru vânzarea acestor poliţe este un lucru normal, în condiţiile în care ei abia reuşesc să îşi vândă propriile poliţe în contextul economic actual. Nu cred că vom vedea asigurători interesaţi să vândă aceste poliţe obligatorii în condiţiile actualului nivel al comisionului încasat", a spus Jantea la o conferinţă pe teme de specialitate.

Comisionul pentru intermedierea unei poliţe de asigurare obligatorie este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, în funcţie de tipul construcţiei.

Jantea a adăugat că, fiind obligatorii, poliţele emise de PAID trebuie încheiate, nu vândute.

"Spre exemplu, orice proprietar de locuinţă are şi un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul căreia achită şi taxa pentru radio. În acest mod ar putea fi colectată şi prima de asigurare pentru poliţa emisă de PAID", a spus Jantea.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Cornel-Coca Constantinescu, a spus că analizează posibilitatea securizării Fondului de Garantare, inclusiv prin asigurarea riscului de intrare în insolvenţă a unei societăţi de asigurare ca urmare a producerii unei catastrofe naturale în România.

El a motivat această iniţiativă pe fondul insuficientei capitalizări a societăţilor de asigurare pentru susţinerea riscurilor de catastrofă, în condiţiile în care în 2011 a crescut volumul primelor subscrise aferente asigurărilor de locuinţe.

"Suntem în faza în care am aprobat de principiu în Consiliul CSA demararea acestei acţiuni. A doua fază constă în contactarea mai multor reasigurători importanţi astfel încât să fie acoperite toate aceste riscuri. La final vom alege reasigurător cu oferta cea mai buna pentru securizarea Fondului de garantare, cu scopul de a funcţiona ca o plasa de siguranţă în eventualele situaţii de dezechilibru din piaţa asigurărilor, mai ales pe segmentul asigurărilor de incendiu, care includ şi poliţele pentru locuinţe", a spus Constantinescu.

Fondul de Garantare are rolul de a plăti din propriile disponibilităţi creanţele societăţilor de asigurare aflate în procedură de faliment, obligaţii care decurg direct din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate de acestea în condiţiile legii.

Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare sunt sumele plătite de asigurători cu titlu de contribuţii, raportate separat de către companii pentru activitatea de asigurări generale şi, respectiv, pentru activitatea de asigurări de viaţă, sumele plătite de companii cu titlu de majorări de întârziere pentru neachitarea la termen a contribuţiei datorate, precum şi sumele rezultate din fructificarea disponibilităţilor Fondului.

În 2011, potrivit datelor din raportul anual al CSA, cotele de contribuţie stabilite au fost de 0,3% pentru asigurările de viaţă şi de 0,8% pentru asigurările generale.

Reprezentantul CSA a spus că Fondul de Garantare dispune de disponibilităţi în sumă de circa 200 milioane de euro.

"Securizarea Fondului nu implică creşterea contribuţiilor plătite de asigurători", a spus Constantinescu.

La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100,2 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,86 milioane de lei.

La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurări de incendiu (clasa VIII din grupa asigurărilor generale) au scăzut cu 10%, la 544,69 milioane lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, denumite PAD, au fost emise în iulie 2010.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Poliţele emise de PAID sunt vândute fie online, fie prin intermediul acţionarilor, prin reţeaua de distribuţie a acestora, activitate pentru care este încasat un comision.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

La finele lunii septembrie, portofoliul PAID număra la 302.180 de poliţe, de la un maxim 800.000 în august 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici