- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.07.2013, 18:33)
- Monica Juganaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Brokerilor se opune listării duale a companiilor cu capital majoritar de stat
Asociaţia Brokerilor critică iniţiativa Ministerului Economiei de listare duală a 15% din acţiunile Romgaz Mediaş la Bucureşti şi Varşovia sau Londra, deşi autorităţile au motivat că Bursa de Valori Bucureşti este prea mică pentru ca statul să atragă 600 milioane euro.
Urmărește
117 afișări
Asociaţia Brokerilor se opune listării duale a companiilor cu capital majoritar de stat (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
Şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, Gabriel Dumitraşcu, a declarat săptămâna trecută că Ministerul vrea să obţină 600 milioane euro din vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile Romgaz, în noiembrie, şi ia în calcul o listare duală, la Bucureşti şi Varşovia sau Londra, întrucât Bursa de la Bucureşti este prea mică pentru a asigura aceşti bani.
Dumitraşcu a adăugat că listarea Romgaz la Varşovia ar avea avantaje pentru că piaţa de capital poloneză este "interesantă, ajunsă la maturitate şi efervescentă", dar şi dezavantajul apropierii geografice de Bucureşti. Totuşi, Dumitraşcu apreciază că Romgaz ar putea să intre în indicele bursei de la Varşovia şi astfel ar avea vizibilitate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Declaraţia menţionată ilustreză absenţa unei viziuni de dezvoltare a economiei româneşti pe termen lung, singurul obiectiv fiind realizarea unor câştiguri imediate pentru statul român prin procesul de privatizare", potrivit unui comunicat al Asociaţiei transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Brokerii susţin că dezvolatarea pieţei de capital autohtone şi atragerea unor investitori instituţionali mari depind tocmai de listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete de acţiuni pe care statul le deţine la companiile mari din domeniul energiei, listări care ar trebui să urmeze o strategie coerentă şi să respecte calendarul anunţat.
"Rezultatul recent al ofertei secundare Transelectrica arată că se pot face privatizări de succes şi la Bursa de Valori Bucureşti. Desigur că reuşita unei oferte publice depinde însă, în mare măsură, de modul în care ea este pregătită şi promovată, mesajele pe care Guvernul le transmite investitorilor având şi ele un rol important în acest proces", precizează brokerii.
Oferta Transelectrica, derulată în luna martie, a fost suprasubscrisă cu aproape 60%, statul încasând 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro) pentru pachetul de 15% din companie.
Potrivit Asociaţiei, plasarea acţiunilor companiilor naţionale pe piaţa de capital locală, cu posibilitatea participării investitorilor de retail, pentru care adesea sunt utilizate discount-uri, ar reprezenta un factor pozitiv pentru realizarea obiectivelor strategice legate de dezvoltarea pieţei de capital autohtone, care nu este posibilă fără implicarea populaţiei.
"Statul român trebuie să ia în considerare pierderile pe care listarea duală le-ar aduce pe termen lung, plecând de la impozitele şi taxele pe care acesta le-ar putea colecta din câstigurile investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti şi până la repercursiunile economice serioase ale subdezvoltării pieţei de capital domestice. Cu astfel de strategii de privatizare, în viitorul apropiat, Bursa de la Bucureşti va fi, intr-adevăr, prea mică pentru a putea contribui la finanţarea economiei româneşti", au conchis brokerii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe