- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia CFA România: cresc indicatorii de încredere, inflaţia ajunge la o cifră în 12 luni
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut cu 5,4 puncte, la valoarea de 43,3 puncte. Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifra, ajungând la o valoare medie de 9,18%.
Asociaţia CFA România: cresc indicatorii de încredere, inflaţia ajunge la o cifră în 12 luni
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: “Pe fondul ştirilor pozitive priving reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii şi Indicatorul de Încredere al Asociaţiei CFA România şi-a conţinut creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Această situaţie s-a datorat pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componenţei de condiţii curente, iar pe de altă parte a creşterii, cu 5,0 puncte a componenţei de anticipaţii.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participan t i anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o scădere în următoarele 12 luni, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.
Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat din acest an:a crescut la 5,3%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior la 1,9%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO