Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu: Proiectul NetCity, neviabil şi crează un monopol

Proiectul NetCity, de realizare a unei reţele subterane de fibră optică în Bucureşti, nu este viabil din punct de vedere economic, va crea un monopol în industria de comunicaţii şi va fi respins de Comisia Europeană, potrivit Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu şi companiilor RCS&RDS şi UPC.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu: Proiectul NetCity, neviabil şi crează un monopol

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu: Proiectul NetCity, neviabil şi crează un monopol

Proiectul nu este viabil, nici economic şi nici tehnic, iar lucrările au fost iniţiate, în unele zone, în lipsa stabilirii costurilor proiectului, a chiriei percepute firmelor de telecomunicaţii şi a condiţiilor tehnice generale de racordare la fiecare clădire din Bucureşti, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, Radu Petric, la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu.

El a arătat că NetCity va crea un monopol în comunicaţii şi va fi blocat de Comisia Europeană.

"Este necesară o lege care să reglementeze cadrul general, ca să nu se ajungă la monopol. Nu este posibil să ai un profit fabulos pentru că ai moştenit un monopol natural (...) Suntem consideraţi de primării ca o sursă de venit. Să ne spună costurile, altfel vom fi la cheremul Primăriei, care poate să modifice oricând costurile. Nu există nicio ţară în lume unde toate reţelele sunt îngropate", a declarat Petric.

El a arătat că termenul de doi ani pentru implementarea proiectului este nerealist.

La rândul lui, Dinu Malacopol, director în UPC, a afirmat că Netcity determină concurenţă neloială.

"Se crează un monopol care nu este ilegal, dar nu este reglementat. Suntem într-o situaţie de concurenţă neloială. Toţi operatorii mobili sunt afectaţi, cu excepţia celor care au comunicaţii subterane", a spus Malacopol.

Totodată, Ovidiu Ghiman, director comercial al RCS&RDS, a menţionat că proiectul va face ca serviciile oferite clienţilor să fie foarte greu de controlat.

"Este foarte greu să controlezi reţeaua de cablu, dacă ea va fi controlată de terţi (...) Nicăieri în lume nu este încurajat monopolul", a spus Ghiman.

Cei trei au atras atenţia că Primăria Capitalei a interzis extinderea reţelelor aeriene de cablu şi că orice reţea aeriană trebuie mutată în subteran până în mai 2008.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a criticat lipsa de transparenţă a proiectului derulat de Primăria municipiului Bucureşti şi a susţinut că autoritatea de reglementare în comunicaţii nu va tolera instituirea unui nou monopol, fie el bazat pe infrastructură.

"ANRCTI va saluta apariţia unui nou operator pe piaţa de comunicaţii, dar nu va accepta suprimarea concurenţei la nivelul infrastructurii de comunicaţii (...). Primăria trebuie să consulte piaţa, Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu cu privire la detaliile de operare a reţelei metropolitane", a spus Georgescu.

Compania UTI Systems - împreună cu subcontractorii Ericsson România, Alcatel Lucent şi Neotel - a depus, în luna august, singura ofertă pentru realizarea proiectului în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Denumit Reţea metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii - NetCity, proiectul va fi dezvoltat în parteneriat public-privat, Primăria Capitalei punând la dispoziţie domeniul public.

Sistemul presupune coborârea reţelelor în subteran, montarea de cabluri suplimentare destinate închirierii de către operatorii care vor să furnizeze servicii de telecomunicaţii într-o anumită zonă şi instalarea unor dispozitive de control a traficului rutier, de alarmare a populaţiei şi de conexiune unitară între Primăria Capitalei, cele de sector şi unităţile subordonate.

UTI Systems este parte a grupul UTI, deţinut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici