Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil va gestiona fondul cinegetic de la Balc

Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil din Bihor a câştigat dreptul de gestionare a fondului cinegetic de la Balc, la care a renunţat omul de afaceri Ion Ţiriac, pentru circa 27.000 euro pe an, în urma unei licitaţii publice deschise, organizată de Ministerul Agriculturii.

Urmărește
826 afișări
Imaginea articolului Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil va gestiona fondul cinegetic de la Balc

Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil va gestiona fondul cinegetic de la Balc (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Contractul de gestionare a fondului de la Balc este semnat pe o perioadă de zece ani, valoarea fiind de 26.733 euro pe an.

"Ne aşteptam la această valoare. Nu pot să spun cât am fi dat, pentru că este confidenţial, însă mai mergeam puţin", a declarat, marţi, după licitaţie, reprezentantul Asociaţiei Waidmannsheil, Demian Radu.

La licitaţia pentru fondul de vânătoare de la Balc au mai participat alte trei asociaţii, respectiv Asociaţia de Vânătoare Valea lui Liman Făget, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Artemis Vâlcea şi Asociaţia Clubul Romsilva Sfântu Gheorghe.

"Concurenţii noştri au renunţat destul de repede, dar nu a fost din cauza noastră. Nu ne aşteptam neapărat la o concurenţă mai acerbă", a spus reprezentantul Waidmannsheil.

El a arătat că planurile vizează aducerea vânătorilor străini pe domeniul de la Balc, iar fondul cinegetic va beneficia şi de un site de prezentare.

"Nu ştiu exact de ce a renunţat Ţiriac. Probabil, a ajuns la o valoare mai mare a cheltuielilor", a spus Radu.

Preţul de pornire pentru atribuirea fondului a fost de 3.819 euro. Suprafaţa fondului cinegetic de la Balc este de peste 10.000 de hectare.

Ministerul Agriculturii organizează marţi şi miercuri licitaţii prin care va atribui celor interesaţi, în calitate de gestionari, 41 de fonduri cinegetice, inclusiv fondul de vânătoare de la Balc, judeţul Bihor.

Până la ora transmiterii acestei ştiri au fost licitate opt fonduri de vânătoare, inclusiv cel de la Balc. Valoarea cea mai mare atribuită unui contract pentru gestionare a fost de 59.586 euro pe an pentru fondul de vânătoare de la Miceşti din judeţul Argeş, iar cea mai mică de 1.409 euro anual pentru domeniul cinegetic de la Răchitoasa din judeţul Bacău.

Gestionarea fondului de la Miceşti, cu o suprafaţă de 10.000 hectare, a fost atribuită Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş, iar domeniul cinegetic de la Răchitoasa a fost câştigat de Asociaţia Cerbul Bifalău din judeţul Bacău, cu aceeaşi suprafaţă.

Celelalte fonduri sunt situate în judeţele Bistriţia-Năsăud, Alba, Botoşani, Cluj, Maramureş, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Sălaj, Vaslui sau Vâlcea.

Alte trei fonduri cinegetice au fost adjudecate direct în februarie 2009, dar nu au fost încheiate contractele de gestiune, potrivit Ministerului Agriculturii.

Ţiriac a renunţat la fondul de vânătoare de la Balc, dar a păstrat complexul cinegetic din localitate, după ce tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, începând cu data de 15 mai.

Omul de afaceri plătea circa 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, însă legislaţia în domeniu a fost modificată, astfel încât taxa ar fi depăşit 300.000 de euro. Tariful ar fi fost calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numărul de paşi de licitaţie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitaţie).

După decizia lui Ţiriac, Ministerul Agriculturii a iniţiat procedurile de atribuire directă a fondului de la Balc şi a anunţat că, dacă domeniul nu va fi încredinţat direct, se va organiza o licitaţie.

Contractele de gestionare a fondurilor cinegetice vor fi semnate pe zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici