Asociaţia Europeană a Oţelului: Dacă s-ar acorda statut de economie de piaţă Chinei, măsurile antidumping ar fi ineficiente

Directorul general al Asociaţiei Europene a Oţelului (EUROFER), Axel Eggert, spune că deocamdată China nu este o economie de piaţă, iar dacă i s-ar acorda acest statut, măsurile antidumping din Europa ar deveni ineficiente, punctul de vedere fiind împărtăşit de reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi.

Urmărește
712 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Europeană a Oţelului: Dacă s-ar acorda statut de economie de piaţă Chinei, măsurile antidumping ar fi ineficiente

EUROFER: Dacă s-ar acorda statut de economie de piaţă Chinei, măsurile antidumping ar fi ineficiente (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER) solicită factorilor de decizie politică să evalueze mai riguros, transparent şi cuprinzător cum ar afecta perspectivele de locuri de muncă, de creştere şi de investiţii ale Uniunii Europene acordarea statutului de economie de piaţă Chinei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UE a formulat cinci criterii care stabilesc cum China ar putea fi considerată o economie de piaţă. În prezent, ţara îndeplineşte doar una dintre aceste condiţii. Pur şi simplu, China nu este, deocamdată, o economie de piaţă. Există încă o implicare prea mare a statului", a declarat Axel Eggert, director general al EUROFER, în ziua unei conferinţe pe tema acordării statutului de economie de piaţă Chinei din Parlamentul European (PE), se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei, transmis, joi, de ArcelorMittal Galaţi.

Conferinţa a fost organizată în 12 ianuarie, cu o zi înainte de "dezbaterea orientativă" programată în Colegiul Comisarilor, cu privire la modul de a continua în legătură cu acordarea statutului de economie de piaţă pentru China.

Potrivit sursei citate, reprezentantul EUROFER a spus, în acelaşi context, că China pune presiune politică asupra factorilor de decizie la nivel naţional şi european pentru acordarea prematură a statutul de economie de piaţă.

"Ţara susţine că protocolul său OMC o asigură că va primi statutul de economie de piaţă până la sfârşitul anului 2016. Cu toate acestea, protocolul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a fost stabilit în baza prezumţiei că China ar face progrese suficiente pentru a deveni o economie de piaţă, progres pe care nu a reuşit să îl îndeplinească", a afirmat Eggert.

În continuare, reprezentantul EUROFER a spus că, dacă i s-ar acorda Chinei acest statut, măsurile antidumping din Europa ar deveni ineficiente.

"Dacă s-ar acorda statutul de economie de piaţă, măsurile antidumping care protejează sute de mii de locuri de muncă din UE împotriva concurenţei neloiale din China într-o serie de industrii strategice ale UE ar deveni ineficiente. Alte măsuri de apărare comercială ale UE sunt fie inoperante sau pur şi simplu insuficiente pentru a apăra împotriva valului în creştere de produse din China, care fac obiectul unui dumping, în special cele din oţel", a mai spus Axel Eggert.

Conform sursei citate, China are o supracapacitate de 400 de milioane de tone, probabil de două ori mai mult decât producţia de oţel totală a UE de aproximativ 170 de milioane de tone. În continuare se precizează că volumul importurilor de oţel din China în UE s-a dublat în ultimele 18 luni, iar preţurile s-au prăbuşit cu aproximativ 40%.

Astfel, potrivit reprezentantului EUROFER, acordarea statutului de economie de piaţă ar agrava condiţiile deja teribile de piaţă cauzate de dumpingul de oţel din China în UE şi ar ameninţa, în total, 330.000 de locuri de muncă în sectorul siderurgic european.

"În ciuda celor care cred că UE trebuie să acorde Chinei condiţii avantajoase, trebuie să spunem faptul că aceasta are deja o poziţie comercială favorabilă: deficitul comercial total al bunurilor din UE în raport cu China a fost de circa 137 miliarde de euro, în 2014, o cifră care se aşteptă să crească cu 30% în 2015. În vreme ce Colegiul Comisarilor va discuta acordarea statutului de economie de piaţă, EUROFER insistă ca factorii de decizie să gândească îndelung referitor la direcţia politică a relaţiilor comerciale dintre UE şi China sau se confruntă cu dispariţia potenţială a sectorului de pe care a fost construită Europa", a concluzionat Eggert.

ArcelorMittal susţine cele prezentate în comunicatul EUROFER, a transmis purtătorul de cuvânt al combinatului Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Potrivit EUROFER, industria siderurgică europeană este lider mondial în domeniul inovaţiei şi sustenabilităţii mediului. Are o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde de euro şi 330.000 de angajaţi cu înaltă calificare, care produc, în medie, 170 de milioane de tone de oţel pe an. Mai mult de 500 de facilităţi de producţie de oţel, din 24 de state membre ale UE, oferă locuri de muncă directe şi indirecte pentru mai multe milioane de cetăţeni europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici