- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Exportatorilor: Există presiuni enorme pe cursul valutar din partea speculatorilor
Evoluţia leului este supusă unor presiuni "enorme" din partea unor speculatori atât din România, cât şi din afara ţării, care doresc o evoluţie nefavorabilă a monedei naţionale, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.
Asociaţia Exportatorilor: Există presiuni enorme pe cursul valutar din partea speculatorilor (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
"Marea dilemă a exportatorilor este ce se va întâmpla cu cursul valutar în 2011. Sunt presiuni enorme din partea unor speculatori interni şi externi, care îşi doresc o evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb, adică pe care nici Banca Naţională a României (BNR) să nu o mai stăpânească", a afirmat Ionescu luni, la lansarea în dezbatare publică a strategiei de export a României în perioada 2010-2014.
Strategia are ca obiective promovarea firmelor inovative, explorarea de noi pieţe internaţionale, consolidarea colaborării instituţionale sau iniţiative în în proiecte care să facă obiectul "unei abordări multianuale din perspective managementului proiectelor".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Principalele sectoare care vor fi promovate prin această strategie sunt turismul, IT, agricultura şi producţia de maşini şi echipamente.
Ionescu a adăugat că ANEIR are promisiunea BNR de a fi alături de firmele care vând produsele pe pieţe externe şi de asigura stabilitatea cursului de achimb, "care va da curaj exportatorilor să semneze contracte pe 2011".
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că banca centrală consideră că nu există motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar în 2011.
"Nu vedem motive pentru care el nu ar fi în continuare stabil", a afirmat Isărescu, arătând că deficitul extern "extrem de mare", de 12 - 14% din PIB în 2007 şi 2008 a coborât la 4-6% din PIB, un nivel sustenabil.
Cursul valutar a variat în acest an de la 4,2265 lei/euro în prima şedinţă la un minim de 4,0653 lei/euro atins în a doua parte a lunii martie, iar cea mai recentă rată de referinţă anunţată de BNR se plasează la 4,2931 lei/euro.
Rata de schimb a urcat până la maximul record de 4,3688 lei/euro la sfârşitul lunii iunie, după ce Guvernul a anunţat implementarea unor noi măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO