- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia parcurilor industriale cere o lege privind accesarea fondurilor europene de către acestea
Asociaţia Generală a Parcurilor Industriale din România (AGPIR) cere Guvernului şi Parlamentului elaborarea unei legislaţii privind accesarea fondurilor europene de către aceste parcuri, care să prevadă reducerea co-finanţării consiliilor judeţene, care sunt acţionarele parcurilor.
Preşedintele AGPIR, Emil Muntean, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, în cadrul unui seminar organizat de Parcul Industrial Tetarom, că actuala co-finanţare de 50 la sută reprezintă "o povară" pentru consiliile judeţene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Cea mai stringentă problemă este imposibilitatea sau posibilitatea limitată de a accesa fonduri structurale. Majoritatea parcurilor industriale au ca acţionar consiliile judeţene şi sunt considerate întreprinderi mari, astfel că e nevoie de cotă de co-finanţare de 50 la sută. Eforturile consiliilor judeţene sunt foarte mari, o astfel de cotă fiind o povară pentru ele. Pentru următoarele programe operaţionale, din perioada 2014-2020, intenţionăm să influenţăm Guvernul şi Parlamentul în elaborarea unei legislaţii referitoare doar la parcurile industriale în ceea ce priveşte accesarea fondurile europene, în sensul reducerii de la 50 la sută a co-finanţării consiliilor judeţene", a spus Muntean.
Potrivit acestuia, în ghidul solicitantului pentru măsura 4.1, reabilitarea siturilor industriale, cota de co-finanţare a consiliilor judeţene privind accesarea fondurilor europene de către parcurile industriale este de 50 la sută, "cu toate că în momentul lansării ghidului spre dezbatere, aceasta era de doi la sută".
Muntean a precizat că asociaţia pe care o conduce are încheiate protocoale de colaborare cu parcuri industriale din Europa, unde se aplică aceeaşi legislaţie europeană şi unde se oferă mai multe facilităţi decât în parcurile industriale din România.
"Trebuie să existe voinţă politică pentru ca acest lucru să fie pus în practică", a spus Emil Muntean.
De asemenea, AGPIR va face demersuri pentru completarea Legii parcurilor industriale, care este "puţin depăşită în momentul de faţă".
Preşedintele AGPIR a subliniat că, la ora actuală, parcurile industriale sunt "o alternativă la criza economică locală şi mondială".
"Există în continuare un mare interes al investitorilor străini faţă de parcurile industriale din România, pe anumite structuri de afaceri, şi se deschid afaceri în zone cu tradiţie, firme de producţie în Transilvania şi depozite logistice în est şi sud", a menţionat Muntean.
Preşedintele AGPIR a participat, joi, la Cluj-Napoca, la seminarul "Infrastructuri de afaceri, de la idee până la recunoaşterea internaţională", organizat de Parcul Industrial Tetarom. La manifestare au fost prezenţi peste 50 de reprezentanţi ai parcurilor industriale şi ai firmelor cliente ale acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO