Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea cere instituirea stării de urgenţă

Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea solicită Ministerului Agriculturii instituirea stării de urgenţă în judeţ, din cauza gradului mare de calamitare a culturilor afectate de seceta din ultimele luni.

Urmărește
514 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea cere instituirea stării de urgenţă

Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea cere instituirea stării de urgenţă (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb şi floarea-soarelui care sunt compromise iremediabil în proporţii covârşitoare.

Conform sursei citate, pagubele înregistrate de marii fermieri sunt la ora actuală de ordinul zecilor de miliarde de lei, însă nici micii agricultori nu-şi vor putea recupera măcar banii investiţi.

În aceste condiţii, asociaţiile de producători agricoli au solicitat Ministerului Agriculturii instituirea stării de urgenţă în judeţ.

"Nu prea am fost înţeleşi, domnul ministru a spus că încearcă să instaleze starea de urgenţă în România şi că ia măsuri de contracarare prin diminuarea preţului la energie, dar seceta e instalată în Vrancea de două luni cu mare intensitate. Totul e comprimis la floarea-soarelui şi porumb, nu mai putem salva nimic. Suntem neputincioşi aveam culturi la care speram să obţinem maximum de producţie. E mult prea târziu să mai facem ceva. Nici să tocăm porumbul ca masă verde să-l dăm animalelor. Care animale, cine mai are animale, cine are interes pentru aşa ceva, practic e pierdere totală", a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon.

Pierderile fermierilor sunt cu atât mai mari cu cât unii au investit importante sume de bani în instalaţii de irigat pe care nu le pot folosi.

"Am investit mulţi bani, dar nu e apă pe canale, se invocă fel şi fel de contracte. Ar trebui în situaţia în care ne aflăm, ca din sursa de bază, fie că-i Siret ori altceva, sa fie pompată apă pe canale şi să putem iriga. In Vrancea, nu e un metru cub de apă pe niciun canal. Trebuia să avem apă, să ia fiecare cu ce poate şi să irige. Dar culturile sunt compromise, acum nu se mai poate face nimic", a adăugat Bazon.

În Vrancea, suprafeţele irigate au scăzut de la un an la altul, din 2009 până anul trecut reducându-se la jumătate, adică la 1.400 de hectare. În cifre concrete, asta înseamnă că nici măcar unu la sută din suprafaţa arabilă a judeţului nu este irigată, iar o contribuţie importantă la acest adevărat dezastru au avut-o hoţii de fier vechi, care au devalizat sistemele de irigaţii în ultimii 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici