- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.09.2023, 17:34)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Română a Băncilor, reacţie la anunţul Consiliului Concurenţei
Asociaţia Română a Băncilor a răspuns luni anunţului Consiliului Concurenţei privind investigaţia derulată în sectorul bancar, informează Ziarul Financiar.
Urmărește
1278 afișări
Asociaţia Română a Băncilor, reacţie la anunţul Consiliului Concurenţei
Asociaţia Română a Băncilor a răspuns luni anunţului Consiliului Concurenţei privind investigaţia derulată în sectorul bancar, precizând că un astfel de demers este o practică uzuală normală într-o economie funcţională, iar pentru a asigura o creditare responsabilă finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare.
„Instituţiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menţine o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligaţia să verifice bonitatea şi capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află şi verificările la Biroul de Credit”, se arată în mesajul ARB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu şi funcţionează după norme europene pentru asigurarea cerinţelor de natură prudenţială, la care şi România este parte.
Instituţiile de credit au datoria de a utiliza prudenţial bazele de date disponibile la nivel naţional în vederea determinării comportamentului de plată, spun reprezentantii asociaţiei.
Modalitatea de utilizare a acestor informaţii este distinctă la nivelul băncilor, în funcţie de apetitul de risc al fiecăreia.
Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare.
Băncile din România s-au angajat să aibă o conduită conformă normelor de concurenţă, reglementate şi printr-un ghid specific. Acest ghid acoperă activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei şi prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurenţial efectiv în sectorul financiar-bancar.
Prin intermediul lui, băncile şi-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfăşurarea activităţilor, de un comportament onest şi conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenţei, se arată în mesajul ARB.
Consiliul Concurenţei a confirmat luni că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor, în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul persoanelor fizice la credite prin modul de calculare a scorului de credit.
Băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.
În cadrul noii investigaţii, Autoritatea de concurenţă are suspiciuni că acţionarii Biroului de Credit ar limita accesul persoanelor fizice la produsele şi serviciile de creditare bancară printr-o serie de acţiuni legate de stabilirea şi aplicarea scorului FICO (în funcţie de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe