- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Salariaţilor Petrom nu vrea ca angajaţii să cumpere direct acţiunile repartizate
Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de Liviu Luca, propune ca pachetul de 8% din acţiunile companiei să fie vândut către salariaţi, dar nu în mod direct, motivând că transferul direct poate fi interpretat ca fiind "o îngrădire a dreptului garantat de Constituţia României la libera asociere".
Liviu Luca, preşedintele Asociaţiei Salariaţilor Petrom (Imagine: Mediafax Foto)
Procesul de vânzare a unui pachet de 8% din acţiunile Petrom către salariaţi va fi realizat la acelaşi preţ plătit de grupul OMV la momentul privatizării, de 0,0525 euro/titlu, dreptul de a achiziţiona acţiuni fiind deţinut de persoanele care la data de 26 august 2003 deţineau calitatea de angajat al companiei, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), proiect întocmit de Asociaţia Salariaţilor Petrom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
AVAS, care deţine un pachet de 20,6% din capitalul Petrom, a iniţiat în ultimii ani mai multe proiecte referitoare la vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile companiei către salariaţi, conform OG 55/2003, însă actele normative nu au fost aprobate, întrucât au existat mai multe opinii privind sfera persoanelor care au dreptul de a deveni acţionari la Petrom. Ultima variantă propusă de AVAS, la începutul acestui an, prevede ca vânzarea titlurilor să se facă în mod direct către salariaţii companiei de la 26 august 2003.
Asociaţia Salariaţilor consideră, potrivit proiectului depus, că vânzarea acţiunilor în mod direct către salariaţi poate fi interpretată ca fiind a îngrădire a dreptului garantat de Constituţie la libera asociere.
Totodată, iniţiatorii proiectului de act normativ mai susţin că OG 55/2003 privind sfera persoanelor îndreptăţite să cumpere acţiuni Petrom a dat naştere unor interpretări diferite.
"Cota procentuală ce urmează a fi achiziţionată de salariaţi şi momentele la care se va realiza cumpărarea titlurilor de către aceştia vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui AVAS", se spune în proiectul de act normativ.
Pentru a beneficia de acţiuni Petrom, persoanele îndreptăţite să cumpere titluri vor fi obligate să dovedească că deţin acest drept prin prezentarea unor documente. Actele necesare menţionate în proiectul de act normativ sunt o copie legalizată a cărţii de muncă/contractului individual de muncă, o copie a cărţii de identitate, o cerere tip şi o declaraţie pe proprie răspundere, autentificată de un notar, din care să reiasă că nu se află în nici una din situaţiile de incompatibilitate prevăzute de legea privind valorificarea unor active ale statului, se mai arată în proiect.
Numărul de titluri scoase la vânzare de către AVAS va fi 4,480 miliarde unităţi, reprezentând 7,99% din capitalul social al Petrom la 31 decembrie, conform sursei citate.
Contactat de MEDIAFAX, Liviu Luca nu a dorit să facă niciun comentariu referitor la proiect.
Potrivit legii de aprobare a Ordonanţei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, intrată în vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din acţiunile companiei va fi vândut salariaţilor la acelaşi preţ la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentând echivalentul în lei a 0,0525 euro/acţiune.
La acest preţ, salariaţii ar urma să plătească circa 235 milioane de euro. Valoarea de piaţa a pachetului de acţiuni este de 521 milioane de euro, conform preţului de închidere, de joi, a şedinţei de tranzacţionare a titlurilor Petrom, de la Bursa de Valori Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului