- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţie: Anul viitor vor fi finalizate doar proiecte eoliene în derulare, niciunul nou
Toate proiectele eoliene finalizate în acest an şi cele care vor fi puse în funcţiune anul viitor au fost începute în 2012 sau chiar mai devreme, pentru că nu mai sunt investiţii noi din cauza schimbărilor legislative privind sprijinul acordat de stat acestui sector.
Asociaţie: Anul viitor vor fi finalizate doar proiecte eoliene în derulare, niciunul nou (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"La sfârşitul acestui an vor fi instalaţi în eoliene aproximativ 2.500 MW, faţă de 1.905 MW la începutul anului în curs. În 2014 vor fi instalaţi doar 210 MW. Şi în 2013, şi în 2014 au fost şi vor fi terminate doar proiecte începute în 2012 sau mai devreme, din cauză că încă din ianuarie 2013 Departamentul pentru Energie a anunţat că vrea să schimbe legea regenerabilelor în sens restrictiv şi astfel niciun proiect nou nu a mai fost demarat de atunci în eolian", a declarat miercuri agenţiei MEDIAFAX directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, Ionel David.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
David a precizat că din totalul parcului eolian din România, doar 10-15 MW au fost construiţi cu turbine vechi, înainte de 2010, toate celelalte fiind noi.
Statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
Guvernul a hotărât însă, în luna iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO