- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţie: Guvernul "atacă brutal" energia eoliană, care este supusă unei "cvasi-naţionalizări"
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) reclamă "un atac brutal asupra industriei eoliene" din partea Guvernului în ceea ce priveşte încercarea de modificare a legislaţiei privind sprijinul pentru energia regenerabilă şi susţine că această industrie este supusă unei "cvasi-naţionalizări".
Asociaţie: Guvernul "atacă brutal" energia eoliană, care este supusă unei "cvasi-naţionalizări" (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Asociaţia Română pentru Energie Eoliană îşi exprimă stupoarea faţă de ultimele evoluţii în analizarea legii regenerabilelor. Considerăm că actuala Ordonanţă 57/2013, care modifică Legea 220/2008 şi legea de aprobare a OUG 57 a Parlamentului României sunt grevate de absenţa unui dialog în oglindă cu Uniunea Europeană", potrivit unui comunicat al RWEA.
RWEA susţine că industria producţiei de energie în turbine eoliene este supusă unui proces de "cvasi-naţionalizare" din cauza impredictibilităţii legislative practicate de Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"În momentul de faţă, în ciuda regulilor de comportament acceptate şi asumate de statele membre ale Uniunii Europene, impredictibilitatea legislativă practicată de guvernul României face ca industria eoliană să fie supusă unui proces de cvasi-naţionalizare", se arată în comunicatul RWEA.
OUG 57 stabileşte că, începând din 1 iulie 2013, producătorii de energie regenerabilă vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmând să le recupreze din 31 martie 2017.
Potrivit OUG 57, se amână până în 2017, acordarea unui certificat verde pentru producătorii de energie în hidrocentrale noi cu puteri instalate de până la 10 MW, un certificat verde pentru companiile care exploatează parcuri eoliene şi două certificate verzi în cazul producătorilor de electricitate fotovoltaică.
Anterior, se acordau trei certificate pentru hidrocentrale, două pentru energia eoliană şi şase pentru capacităţile fotovoltaice.
Potrivit RWEA, după aplicarea prevederilor OUG 57, producătorii de energie eoliană înregistrează costuri de peste 100 euro pe MWh, în timp ce veniturile lor ajung la 75 euro pe MWh.
Reprezentanţii RWEA spun că anul trecut au încercat de mai multe ori să aibă un dialog cu premierul Victor Ponta, însă aceste tentative "nu au fost încununate de succes".
"Considerăm că măcar acum, în al 12-lea ceas, această întâlnire ar putea avea loc şi s-ar putea degaja soluţii acceptabile pentru toată lumea. (...) Reamintim că industria eoliană a investit până în prezent 4 miliarde de euro şi că utilizează cea mai modernă tehnologie de generare a energiei", se menţionează în comunicatul RWEA.
Potrivit asociaţiei, legea privind energia regenerabilă a fost avizată favorabil de Comisia Europeana în vara anului 2011, aviz care are caracterul unui acord cu statul român, iar modificarea sa trebuie convenită în prealabil de ambele părţi.
OUG 57 este subiect de dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Băsescu susţine că OUG 57 este neconstituţională întrucât în aprobarea ei nu au fost respectate etapele de notificare şi pre-notificare a Comisiei Europene, ceea ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României. Băsescu a sesizat, în luna februarie, Courtea Constituţională privind acest subiect.
Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să aibă avizul Comisiei Europeane. El a precizat că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.
Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea de către Băsescu a Curţii Constituţionale, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele României nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".
La rândul său, Ponta a spus, miercuri, că dacă preşedintele nu va promulga legea de aprobare a OUG 57, Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi.
Sindicatele din industrie au protestat miercuri la Curtea Constituţională şi au anunţat că prostează şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.
Premierul Ponta a transmis sindicaliştilor că trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând că preşedintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi şi "subminează", astfel, economia naţională şi precizând că este dispus să protesteze şi el la Cotroceni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36