Asociaţie: Statul pierde aproape 60 milioane euro ca urmare a reparţiilor în service-uri clandestine

Statul a pierdut 57 de milioane de euro în ultimul an prin neîncasarea de taxe şi impozite deoarece peste 88.000 de clienţi RCA şi-au reparat autoturismele avariate în service-uri clandestine, susţine Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Asociaţie: Statul pierde aproape 60 milioane euro ca urmare a reparţiilor în service-uri clandestine

Asociaţie: Statul pierde aproape 60 milioane euro ca urmare a reparţiilor în service-uri clandestine (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În timp ce statul român a pierdut taxe şi impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, (...) societăţile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat «salvări de la plata daunei» în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an", se arată într-un comunicat al ASSAI remis MEDIAFAX.

Potrivit asociaţiei, evaziunea fiscală din domeniul reparaţiilor auto este un fenomen în creştere în ultimii doi ani şi jumătate.

Mai multe societăţi de asigurări, cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA, au decis să achite aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de "regie proprie". În realitate, sistemul presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA, potrivit ASSAI.

"În acest fel, jucătorii importanţi din segmentul RCA îşi «optimizează costurile de despăgubire», subevaluând suma de despăgubire şi rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de «despăgubire», păgubiţii RCA ajung să îşi efectueze reparaţiile auto în service-uri auto clandestine şi neautorizate RAR şi cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situaţie, păgubiţii RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanţia pieselor şi a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice", a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean.

ASSAI a sesizat în vara anului trecut Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre fenomenul despăgubirilor RCA prin subevaluarea daunelor.

Şase luni mai târziu, ASF a confirmat, printr-o adresă transmisă ASSAI, că această practică este ilegală şi a fost identificată în urma unui control la o societate de asigurări.

Asociaţia a sesizat premierul, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ASF.

ASSAI este o asociaţie care reprezintă interesele service-urilor auto din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici