Asociaţiile de proprietari ar putea fi scutite de E-factura

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a organizat pe 22 februarie, la Parlament, dezbaterea „FISC versus Cetăţean”, pornind de la numeroasele inechităţi între contribuabil şi stat, în relaţia lor cu organele fiscale.

Urmărește
4571 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile de proprietari ar putea fi scutite de E-factura

Dezbaterea „FISC versus Cetăţean” a adus faţă în faţă contribuabili, experţi în domeniul fiscal, reprezentanţi ai ANAF şi decidenţi politici, care au discutat despre provocările cu care se confruntă fiecare dintre tabere şi au propus soluţii concrete pentru a îmbunătăţi relaţia dintre ANAF şi cetăţeanul român.

Printre vorbitori s-au numărat foştii miniştri de Finanţe, Ioana Petrescu şi Eugen Teodorovici, fostul preşedinte al ANAF Lucian Ovidiu Heiuş, avocatul Elena Radu, reprezentanţi ai ANAF.

De asemenea, la conferinţă a fost prezent şi deputatul Steluţa Cătăniciu, preşedintele Comisiei pentru Abuzuri, unul dintre iniţiatorii unui proiect de lege aflat în procedură parlamentară ce şi-a propus tocmai punerea semnului de egalitate între stat şi cetăţean, în relaţia cu ANAF.

Dezbaterea a fost moderată de avocatul Victor Alistar. O concluzie desprinsă din dialogul celor prezenţi a fost că egalitatea dintre stat şi cetăţean este statuată de Constituţie şi, deşi principiile sunt de multe ori transpuse în lege, acestea nu sunt aplicate şi practică.

Aberaţii fiscale în cazul profesiilor liberale

Discuţiile au plecat de la cazuri concrete în care există discrepanţe evidente ale drepturilor cetăţenilor în raport cu organele fiscale chiar din legislaţia în vigoare, aşa cum sublinia Victor Alistar.

Un exemplu elocvent este cel al dobânzilor pe care contribuabilii trebuie să le plătească, însă statul le plăteşte contribuabililor dobânzi doar la cerere, acestea nefiind prezumate de lege. Un alt aspect, sesizat de Alistar a fost regimul diferit de taxare al veniturilor din profesiile liberale în funcţie de forma de organziare juridică.

Avocatul sesizează faptul că dacă funcţionezi pe un cabinet de avocatură plăteşti mai mult la stat decât dacă faci aceeaşi activitate,  în cadrul unei societăţi comerciale cu acest profil. Aceeaşi situaţie o întâmpină şi medicii stomatologi sau psihologii. Alistar  spune că nu este normal să existe impozitări diferite pentru aceeaşi activitate.

Se încalcă principiile statului democratic?

Avocatul Elena Radu a explicat că, în condiţiile în care datele din e-Factura trebuie predate, prin lege, Serviciului Român de Informaţii, se încalcă principiile unui stat democratic şi de drept.

„În opinia mea, aceste ordonanţe, e-Factura în aceasta modalitate si obligativitatea ei trebuie sa fie abrogată. În ceea ce priveşte aceste OUG-uri, 109 şi 116/2020 având în vedere că prezenţa în Camera Deputaţilor trebuie să respingă aceste ordonanţe de urgenţă. Şi acum avem discuţii cu privire la existenţa statului de drept român şi a existenţei democraţiei în România, dacă mai există sau nu. Mulţi cetăţeni consideră că, de fapt, avem în prezent o democraţie de faţadă, şi tocmai din acest motiv consider că trebuie luate măsurile necesare pentru a se stopa orice derapaj de la existenţa României ca stat de drept democratic şi social”, a spus avocata.

Potrivit reprezentanţilor ANAF, care au subliniat că politica fiscală nu este responsabilitatea lor, pentru a îmbunătăţi colaborarea cu cetăţenii ar fi nevoie, printre altele, de o tranziţie completă spre zona digitală, alături de educarea populaţie în utilizarea tehnologiilor moderne, alături de educaţia fiscală.

„Ştiu că există solicitări trimise Ministerului de Finanţe şi ANAF”

O preşedintă de asociaţie de proprietari,Virginia Popa, prezenă la dezbatere a ridicat o problemă pertinentă şi a arătat faptul că E-factura nu ar trebui impusă asociaţiilor de proprietari. “Asociaţia de proprietari nu emite facturi şi nu poate face evaziune fiscală. Ce sens are să ne fie impusă Efactura?”, a arătat Popa.

Mihaela Dragulin, Director general, Directia Generală de Asisteţă pentru Contribuabili, prezentă de asemnea la dezbatere a fost receptivă la problema ridicată de preşedinta de asociaţie de proprietari şi declarat că va prezenta această speţă decidenţilor:

„Ştiu că există solicitări trimise de asociaţiile de proprietari către Ministerul de Finanţe şi avem şi noi la ANAF solicitări în acest sens. Vă pot spune că acum într-adevăr dumneavoastră nu sunteţi exceptată pentru că există situaţii în care se emit şi alte facturi de către asociaţiile de proprietari, există locuri închiriate şi aşa mai departe.

Dar, aspectele de la dumneavoastră în mod particular au fost transmise inclusiv de noi către colegii de la minister. Iar pentru costuri vreau să vă spun că, din câte ştiu, asociaţiile deja depuneau declaraţiile 112 din perspectiva certificatului digital. Dumneavoastră aveţi deja certificat digital. Din perspectiva obligaţiei e o altă discuţie, dar v-am spus, acolo, şi noi ne-am adresat Ministerului de Finanţe, rămâne să vedem cum se stabileşte, dar ştim problema dumneavoastră”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici