Majorarea capitalului social va fi realizată prin emiterea unui număr de 554,27 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.
BCR a convocat pentru data de 29 aprilie 2011 două adunări generale extraordinare a acţionarilor, una în principal pentru majorarea capitalului social şi cealaltă pentru modificarea valorii nominale a unei acţiuni, de la 1,3 lei la 0,1 lei/acţiune, şi a actului constitutiv al băncii, dar şi pentru creşterea numărului de titluri de la 792,46 milioane la 10,3 miliarde de unităţi, .
„Întregul profit net al băncii, determinat conform Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 13/2008, aferent exerciţiului financiar 2010, nu va fi distribuit ca dividende, ci va fi încorporat în capitalul social al băncii, cu excepţia unui procent de până la 15% din respectivul profit, care ar trebui inclus în rezultatul reportat”, potrivit convocatorului AGA.
Astfel, BCR a realizat anul trecut un profit net de 65,2 milioane de lei, potrivit standardelor locale de contabilitate, IFRS.
Acţionarii vor mai supune aprobării, în cadrul AGA Ordinară, situaţiilor financiare ale BCR şi grupului BCR pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2010, pe baza raportului administratorilor privind exerciţiul financiar al anului 2010, a raportului consolidat al administratorilor privind exerciţiul financiar al anului 2010, a raportului Comitetului Executiv, a rapoartelor auditorului financiar, a raportului Comitetului de Audit şi Conformitate, a raportului Comitetului de Remunerare şi a raportului Comitetului de Risc.
Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a declarat la începutul lunii martie că va recomanda acţionarilor capitalizarea profitului obţinut în 2010 potrivit standardelor locale de contabilitate.
Grupul BCR este controlat de Erste Bank, care a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.
În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.
O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).