Astra Asigurări, ţinta unui atac cibernetic. Hackerii cer RĂSCUMPĂRARE cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de dolari pe server

Compania Astra Asigurări este ţinta unui atac cibernetic cu un virus de tip ransomware, prin care serverele societăţii au fost blocate, în schimbul deblocării fiind cerute sume între 15.000 şi 25.000 de dolari, plătibile în bitcoin, pentru fiecare server afectat.

Urmărește
1632 afișări
Imaginea articolului Astra Asigurări, ţinta unui atac cibernetic. Hackerii cer RĂSCUMPĂRARE cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de dolari pe server

Astra Asigurări, ţinta unui atac cibernetic. Hackării cer RĂSCUMPĂRARE cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de dolari pe server

„În cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip cryptolocker/ransomware, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (în faliment). Incidentul a fost iniţial sesizat de echipă IT a companiei, care a luat imediat măsurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet şi anunţarea reprezentanţilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat în procedura de faliment (KPMG)”, a transmis marţi, pentru MEDIAFAX, Speranţa Munteanu, Partener KPMG Restucturing.

„Specialiştii KPMG au luat măsura sesizării organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice – DCCO IGPR şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente Informatice - CERT.RO, cu privire la situaţia creată şi, în acelaşi timp, au informat ASF şi FGA (n.n. – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Fondul de Garantare a Asigurărilor) cu privire la primele măsuri luate”, a mai arătat Speranţa Munteanu.

Potrivit KPMG, virsul a atacat serverele ASTRA, iar recompensa solicitată a variat între 15.000 şi 25.000 de dolari, exprimaţi în bitcoins, pentru fiecare server afectat. „Până la acest moment nu avem niciun indiciu că datele cu caracter personal aparţinând clienţilor ASTRA au fost divulgate către persoane neautorizate”, a mai arătat oficialul KPMG.

De asemenea, KPMG a apelat pentru efectuarea intervenţiei necesare în astfel de situaţii, în vederea limitării daunelor şi repunerii în stare de funcţiune a sistemelor informatice, la expertiza echipei KPMG - Cyber Security Services, specializată în securitate informatică, şi la suportul extern al unei mari firme specializate în producerea de sisteme tip antivirus şi servicii de intervenţie în caz de atac. „Cele două echipe, împreună cu echipa de IT a ASTRA, au procedat la izolarea, identificarea şi îndepărtarea virusului - activitate care, la această oră este încă în desfăşurare, iar rezultatele complete se estimează că vor fi cunoscute în circa două săptămâni”, a mai precizat Speranţa Munteanu.

Astra Asigurări – unul dintre cei mai mari jucători din piaţa RCA – a intrat oficial în faliment pe 29 aprilie 2016, când Curtea de Apel Bucureşti a hotărât definitiv acest lucru, iar compania de consultanţă KPMG a fost desemnată ca lichidator.

Astra se număra printre cei mai mari asigurători locali, cu o cotă de piaţă de 10% şi subscrieri de circa 800 de milioane de lei pe an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici