Atanasiu: Compania Energetică va renegocia contractele bilaterale ale Hidroelectrica

Compania Energetică va renegocia contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica, iar înfiinţarea societăţii este contestată de beneficiarii acestor acorduri, companiile concurente şi unele partide politice, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: Compania Energetică va renegocia contractele bilaterale ale Hidroelectrica

Atanasiu: Compania Energetică va renegocia contractele bilaterale ale Hidroelectrica (Imagine: Mediafax Foto)

"O renegociere cu acordul ambelor părţi ar fi normală. Nu cred că firmele care au aceste contrate, fiind firme serioase, au argumente să se opună renegocierii", a afirmat preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Guvernul a aprobat, în luna octombrie, înfiinţarea companiei energetice, care va reuni societăţile Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

"Acele contracte sunt voinţă bilaterală, dacă o parte nu mai doreşte continuarea, ceilalţi sunt obligaţi să vină la negocieri. Nu cred că au argument să-mi spună că ei cer că preţul trebuie să rămână fix o perioadă lungă de timp. Nu cred că pot să se opună ca preţul să varieze cu indicele european energetic, care se calculează în fiecare an în Europa. Dacă preţul în Europa creşte, creşte şi către ei, dacă scade, scade şi către ei, nu se poate să mergi pe preţ fix", a spus Atanasiu.

El a adăugat că înfiinţarea companiei este contestată de oameni politici, concurenţi din piaţa de energie şi beneficiarii contractelor Hidroelectrica.

"De opus se opun trei categorii de forţe: una este cea politică, mânată în luptă de criza de idei din politica românească, adică orice face ăla de la putere se opune ăla din opoziţie. Se mai opun concurenţii de piaţă. Să nu credeţi că unuia ca Enel, CEZ, sau E.ON le convine să aibă un concurent pe măsură, cu care să intre într-o competiţie reală pe piaţa noastră şi pe piaţa regională. Şi trei la mână, se opun cei care au contracte la preţ fix pe termen lung", a spus şeful AVAS.

Întrebat cum explică opoziţia sindicatului Hidrosind din Hidroelectrica faţă de crearea companiei energetice, Atanasiu a răspuns că nu a înţeles argumentele acestuia.

"Niciodată nu am înţeles sindicatele de ce nu sunt de acord cu înfiinţarea companiei energetice. I-am întrebat «aveţi revendicări de natură salarială?», au spus «nu», «aveţi revendicări privind siguranţa locului de muncă?», au spus «nu». «Vreo acţiune care intră în sfera de acţiune a sindicatului?» Acelaşi răspuns. Ei aveau o revendicare de genul «nu vrem ca acţionarul să facă ce vrea cu acţiunile şi să nu fie altcineva acţionar la noi». Asta nu este de sfera sindicatului", a spus Atanasiu.

Atanasiu a sugerat că o serie de companii private care privesc apariţia companiei energetice ca pe un concurent pe piaţa de energie s-ar fi folosit de funcţionari din diverse instituţii ale statului pentru a bloca crearea acestei entităţi.

"Dar când vezi că întâlneşti piedici la tot pasul, de la instituţii ale statului, nu ca instituţii, ci ca funcţionar care lucrează pe-acolo şi întârzie hârtii, întârzie avize, întorc avize, interpretează greşit ca să mai treacă o lună, să mai ia odată problema de la capăt. E dubios să vezi că până la urmă, deşi există un consens general, totuşi pe parcurs găseşti tot felul de piedici şi lucrurile întârzie nefiresc de mult. Credeţi că sindicatele dacă n-au nicio problemă de salarii şi de locuri de muncă au vreun alt motiv decât împinşi de la spate să se opună? Ce sindicat sănătos la minte vine şi spune «nu vreau să fac parte dintr-o companie mare, vreau una mică, expusă riscului şi locul de muncă e nesigur». E un nonsens, e clar că ei merg la o luptă în care nu reprezintă interesul salariaţilor", a spus Atanasiu.

Totodată, Hidroelectrica este singura companie care are astfel de contracte netransparente de livrare a electricităţii, iar temerile că noua companie energetică va perpetua acest tip de acorduri nu pot fi temperate.

"Nu ai cum să spulberi temerile că noua companie nu va continua să aibă astfel de contracte prin înfiinţarea ei. Că are un acţionar sau altul este puţin important, regula de comportament în piaţă se stabileşte, odată, de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi doi la la mână, pe ce nu este stabileşte ANRE nu are decât ministerul de resort (Ministerul Economiei şi Finanţelor, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, n.r.), care stabileşte politicile sectoriale, să stabilească reguli. Marele contractor în afara pieţei e Hidroelectrica, deci de ce se sperie sindicatele se întâmplă acum la ei. Ei fac un comportament netransparent", a continuat Atanasiu.

Compania energetică va deveni operaţională în cel mult o lună şi jumătate de la primirea avizului favorabil al Consiliului Concurenţei, etapă care va fi continuată de înregistrarea la Registrul Acţionarilor şi la Registrul Comerţului.

"Nu mă aştept deloc la un aviz negativ deoarece concentrarea economică pe sectorul acesta este mai mică decât în Europa, unde primii trei producători au o medie naţională de 75%, iar în România este la 70%. Trebuie să fie minim cinci producători care produc peste 50%, iar în România sunt cinci", a mai spus preşedintele AVAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici