- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atenţie! Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute
Salariile nete ale angajaţilor vor rămâne la fel în 2018 doar dacă firmele majorează salariile brute cu 23%, o situaţie greu de anticipat, scrie Ziarul Financiar.
Atenţie! Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute
Proiectul de modificare a Codului fiscal de trecere a obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat nu conţine nicio obligaţie a angajatorului de a majora salariul brut al angajatului astfel încât, după intrarea în vigoare a acestei măsuri, salariul net al acestuia din urmă să nu fie diminuat.
Pentru ca salariul net al angajatului să rămână la fel după intrarea în vigoare a măsurii, angajatorii care nu vor mai avea obligaţii la plata contribuţiilor de sănătate şi de pensie pentru angajaţi ar trebui să majoreze salariul brut al angajaţilor cu 23%, potrivit jurnaliştilor de la Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
După anunţul ministrului finanţelor Ionuţ Mişa de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% datorată de angajator şi în lipsa obligaţiei de a majora brutul angajaţilor, acest lucru probabil că nici nu se va mai petrece, sau nu se va petrece în totalitate, spun consultanţii fiscali.
„Este greu de presupus că toţi angajatorii vor majora salariile brute ale angajaţilor“, spune Angela Roşca, Managing Partener TaxHouse.
„Cel mai mai probabil angajaţii vor fi tanda pe manda“, dacă şi contribuţiile sociale vor coborî de la 39,2% la 35%, iar impozitul pe venit se va reduce la 10%, cum susţine proiectul, spune consultantul fiscal Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe.
Biriş a avut anul trecut un proiect similar care prevedea însă globalizarea veniturilor înainte de transferul obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat şi stipula şi obligaţia angajatorului de a majora brutul angajatului exact cu suma cu care el era despovărat în urma acestei măsuri.
Este perfect legal, iar normele de tehnică legislativă privind contractele în derulare permiteau acest lucru, spune Biriş: „Eu dacă ştiam că nu pot să consemnez în lege obligativitatea majorării de către angajator a salariului brut al angajatului cu suma pe care eu nu i-o voi mai pretinde la buget, nici nu mă mai apucam“.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România