Atenţie! Ulei de măsline cu ceară şi steroli modificaţi în România. Mii de litri cu deficienţe

Aproape jumătate dintre comercianţii şi importatorii de ulei de măsline verificaţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au încălcat legea, conform unui control amplu desfăşurat în octombrie 2024. Din 17.000 de litri de ulei verificaţi, peste 5.000 de litri aveau probleme.

Urmărește
3431 afișări
Imaginea articolului Atenţie! Ulei de măsline cu ceară şi steroli modificaţi în România. Mii de litri cu deficienţe

Atenţie! Ulei de măsline cu ceară şi steroli modificaţi în România. Mii de litri deficienţe

Au fost controlaţi 619 operatori economici, la 276 dintre aceştia constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 17.000 litri ulei de măsline, din care peste 5.000 litri prezentau deficienţe.

Cu acelaşi prilej, au fost prelevate 5 probe de ulei de măsline, din cantitatea verificată. Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a 3 dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincţia specifică, conţinutul de ceară, compoziţia acizilor graşi şi compoziţia de steroli.

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au dat 165 amenzi contravenţionale în valoare de 748.000 lei, 115 avertismente, au oprit temporar de la vânzare 4.500 litri ulei de măsline până la remedierea neconformităţilor şi au oprit definitiv de la comercializare 240 litri ulei de măsline în valoare de peste 10.000 lei.

„Prin verificarea a peste 600 de importatori şi comercianţi de ulei de măsline, ANPC şi-a reafirmat angajamentul faţă de respectarea drepturilor consumatorilor şi asigurarea calităţii produselor de pe piaţă. Rezultatele acestor controale subliniază necesitatea unei rigurozităţi sporite din partea operatorilor economici şi importanţa respectării standardelor legale. Vom continua să luăm măsuri ferme pentru a proteja consumatorii şi pentru a încuraja practici comerciale corecte”, declară Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.

Cele mai importante deficienţe înregistrate au fost:

- comercializarea uleiului de măsline în ambalaje deformate/deteriorate
- comercializarea produselor cu data durabilităţii minimale depăşită
- absenţa, de pe etichetă, a unora dintre informaţiile obligatorii, care să permită consumatorilor alegerea sortimentului dorit
- nerespectarea condiţiilor de păstrare
- inscripţionarea incorectă a informaţiilor privind categoria de calitate a uleiurilor de măsline
- lipsa înscrierii, pe etichetă, elementelor de identificare-caracterizare şi a denumirii, adresei producătorului şi/sau a distribuitorului ori netraducerea acestora în limba română
- lipsa înscrierii sau înscrierea eronată a declaraţiei nutriţionale, pe etichetă
- informarea incorectă/incompletă a consumatorilor la locul de comercializare
- lipsa înscrierii ţării de origine a produsului
- nerespectarea regimului promoţiilor
- lipsa afişării preţurilor sau afişarea acestora în locuri greu vizibile şi lizibile
- neafişarea preţurilor pe unitatea de măsură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici