Au vrut Brexit. Fără muncitorii români şi din alte state est-europene, fructele şi legumele din Marea Britanie vor rămâne pe câmp

Urmărește
114291 afișări
Imaginea articolului Au vrut Brexit. Fără muncitorii români şi din alte state est-europene, fructele şi legumele din Marea Britanie vor rămâne pe câmp

Au vrut Brexit. Fără muncitorii români şi din alte state est-europene, fructele şi legumele din Marea Britanie vor rămâne pe câmpuri

Marea Britanie are nevoie urgentă de 90.000 de lucrători pentru a culege fructele şi legumele care altfel vor muri pe câmpuri. Guvernul este avertizat că Regatul are nevoie de zboruri charter care să aducă lucrătorii agricoli din estul Europei. Unele ferme mari au plătit deja avioane care să aducă forţă de muncă din estul Europei, dar agenţiile de recrutare spun că, guvernul trebuie să intervină şi să ajute la organizarea mai multor zboruri, arată The Guardian.
 
Aproape 90.000 de posturi trebuie să fie ocupate, multe în doar câteva săptămâni. Unul dintre cei mai importanţi furnizori, organizaţia Concordia, căuta să aducă în jur de 10.000 de lucrători din UE, dar şi din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados.
 
Stephanie Maurel, directorul executiv al Concordiea, a declarat: „Recrutarea noastră în afara UE este blocată, ceea ce face ca ultimele noastre speranţe să fie legate Lituania, care are frontierele închise, de România, care nu permite zborurile şi de Bulgaria.” 
 
Deşi Bulgaria este blocată de ameninţarea coronavirus, lucrătorii agricoli sunt clasificaţi ca lucrători-cheie şi se pot deplasa în toată ţara. Dar majoritatea companiilor aeriene care operează în Bulgaria, inclusiv EasyJet, sunt închise.
 
"Vorbim despre avioane pe care trebuie să le închiriem pentru a aduce lucrători", a spus Maurel. „Fiecare oră de zbor care transportă 229 de persoane costă în jur de 10.000 de lire sterline. Pentru un zbor de la Sofia la Londra se cheltuiesc 45.000.”
 
Unele ferme se chinuiau încă dinainte de criza. O combinaţie între Brexit şi economiile interne în plină expansiune ale Europei de Est, care se dovedesc mai atractive pentru lucrătorii sezonieri, au produs o scădere a numărului de recolte de fructe şi legume care vin în Marea Britanie.
 
Autor: Bogdan Nicolai

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici