Aurul s-a ridicat şi a decăzut la Lisabona, odată cu preţurile, criza şi disperarea populaţiei

Preţul record al aurului şi criza din Europa au dezvoltat piaţa pentru aurul populaţiei, magazinele care cumpără metale şi pietre preţioase înmulţindu-se semnificativ, iar multe familii din Portugalia şi-au epuizat deja "zestrea" de bijuterii pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi.

Urmărește
967 afișări
Imaginea articolului Aurul s-a ridicat şi a decăzut la Lisabona, odată cu preţurile, criza şi disperarea populaţiei

Aurul s-a ridicat şi a decăzut la Lisabona, odată cu preţurile, criza şi disperarea populaţiei (Imagine: Shutterstock)

În Portugalia, una dintre ţările cu cele mai bogate rezerve de aur în perspectivă istorică, numărul magazinelor de bijuterii, în cadrul cărora funcţionează şi buticuri care cumpără aur, a crescut cu 29% anul trecut faţă de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona, citat de Bloomberg.

În primul trimestru al acestui an, în fiecare zi s-au deschis în medie două astfel de magazine, se spune în raport.

În prezent, acestea au început să se închidă, din moment ce majoritatea eventualilor clienţi şi-au epuizat deja "rezervele" de aur şi bijuterii.

"Afacerile au devenit din grozave groaznice în numai câteva luni. Tristul adevăr este că majoritatea clienţilor şi-au vândut deja toate inelele din aur", a declarat pentru Bloomberg Luis Almeida, care a fost nevoit să închidă un magazin de aur din Lisabona deţinut de familia sa timp de mai bine de 40 de ani.

Oferta de aur reciclat, care reprezintă şi bijuterii topite, a scăzut în primul trimestru cu 8% faţă de nivelul din ultimele trei luni ale anului trecut, la 391,5 tone, potrivit unui raport al World Gold Council.

Cererea totală pentru aur a coborât cu 5% în primele trei luni ale anului comparativ cu intervalul corespunzător din 2011, la 1.097,6 tone. În trimestrul al doilea, cererea pentru aur a coborât mai abrupt, cu 7,1%, la 990 de tone, cu o scădere de 23% în zona investiţiilor şi un declin de 15% pe piaţa bijuteriilor din aur.

Preţul aurului cu livrare imediată a crescut anul trecut pe piaţa londoneză cu 10% şi a atins pe 6 septembrie un record istoric de 1.921,15 dolari pe uncie. Cotaţia a coborât cu 17% de atunci şi se tranzacţiona miercuri la Londra la sub 1.600 dolari pe uncie.

Mişcările din piaţă par sincronizate cu momentele când guvernul portughez a crescut taxele şi a redus cheltuielile publice pentru a respecta condiţiile cuprinse în acordul de finanţare externă de 78 miliarde euro obţinut în 2011 de la UE şi FMI. Portugalia este cel de-al treilea stat din zona euro care a solicitat ajutor extern în ultimii 3 ani, după Grecia şi Irlanda în 2010.

"Atunci am început să vând aurul pe care îl aveam (...) Nu mai avem aur, să ne salveze şi luna asta, să nu fim daţi afară din casă. Toţi cei pe care-i ştiu au probleme, până şi magazinele de aur sunt goale pentru că nimeni nu mai are nimic de vândut", comentează Paulo Oliveira, 46 de ani, din Lisabona, care muncea în construcţii pentru un salariu de 800 euro pe lună şi şi-a pierdut locul de muncă în iulie.

Exporturile de aur ale Portugaliei au crescut de peste cinci ori în ultimii trei ani, de la 102,1 milioane euro în 2009 la 519,4 milioane euro anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică de la Lisabona.

Traderii de profil din Portugalia se plâng acum că profiturile sunt erodate de concurenţa prea dură de pe piaţă.

"Parcă sunt şapte câini pe un os", spune proprietarul unui magazin de aur din centrul Lisabonei, într-o zonă unde acum un secol funcţionau topitorii care prelucrau aurul adus din Brazilia în secolele XVIII şi XIX.

Banca centrală a Portugaliei are cele mai mari rezerve de aur din zona euro raportat la Produsul Intern Brut, cea mai mare parte din cantităţile de metal fiind acumulate în perioada dictaturii lui Antonio de Oliveira Salazar (1932-1968).

Legislaţia împiedică finanţarea bugetului de stat cu bani obţinuţi prin vânzarea rezervelor de aur.

Ţările industrializate au generat în primul trimestru 33% din oferta mondială de aur reciclat, însă fluxul de bijuterii din economiile dezvoltate a început să-şi piardă elanul, potrivit raportului World Gold Council.

"Cantităţile de pe piaţă au fost deja topite, iar populaţia este mai puţin dispusă să-şi vândă bijuteriile din cauza scăderii preţurilor", spune Nikos Kavalis, analist la Royal Bank of Scotland, care anticipează că preţul aurului va scădea la 1.250 dolari pe uncie până în 2015.

În Portugalia, rata şomajului a urcat în trimestrul al doilea la 15%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro.

Guvernul estimează că şomajul va creşte la 15,5% până la sfârşitul anului şi va avansa în 2013 la 15,9%. Asociaţia portugheză pentru Protecţia Consumatorului a avertizat în luna iulie că în prima jumătate a anului numărul persoanelor care au cerut ajutor pentru că nu mai fac faţă datoriilor a crescut la o medie de 86 pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici