Aurul şi dolarul american au atins noi maxime istorice. Leul continuă să piardă teren în faţa principalelor valute

  • Leul continuă să piardă teren în faţa principalelor valute
  • Analiştii spun că de vină este instabilitatea politică şi temerile de la nivel internaţional
  • Aurul atinge al 8-lea maxim din acest an
Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului Aurul şi dolarul american au atins noi maxime istorice. Leul continuă să piardă teren în faţa principalelor valute

Aurul şi dolarul american au atins noi maxime istorice, euro şi francul rămân în zonă

Francul elveţian a scăzut uşor la 4,4982 lei de la 4,4986 lei, marţi, când a fost înregistrată a patra cea mai ridicată valoare din istorie.

Euro a scăzut uşor la 4,7789 de la 4,7800 lei. Maximul istoric este 4,7808, lei atins în 21 noiembrie 2019.

Preţul metalului galben atinge al optulea maxim istoric din acest an. Gramul de aur a crescut permanent de la începutul anului, când valora 213,7 lei. Aurul înregistrează creşteri şi pe plan internaţional, fiind perceput de investitori drept un activ de refugiu, în condiţiile în care epidemia de coronavirus şi conflictul comercial China – SUA iscă temeri.

Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului leului pe seama instabilităţii politice. „Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar una peste alta toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul – toată lumea este speriată – şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, aceste monede sunt atacate. Sigur că leul nu are atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali pentru că altfel ar fi fost atacat şi mai puternic”, spune analistul.

Cabat adaugă că dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro s-ar fi dus uşor către 4,8 – 4,85 lei.

„BNR a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum el încet-încet se reia pe măsură ce incertitudinile astea politice interne şi internaţionale continuă. BNR nu o să intervină acum până nu o să avem fie un guvern acceptat, fie picat. Deci probabil în săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului, banca naţională va sta şi se va uita şi probabil că va interveni uşor săptămâna viitoare după ce se clarifică situaţia politică”, arată Dragoş Cabat.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici