- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Austria cere băncilor să nu mai acorde credite în valută persoanelor fizice
Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Austria, FMA, a cerut băncilor să-şi asume angajamentul de a renunţa la acordarea de credite în valută către persoanele fizice, în afara unor "cazuri excepţionale".
Austria cere băncilor să nu mai acorde credite în valută persoanelor fizice (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Creditarea în valută, în special în franci elveţieni şi yeni japonezi, a reprezentat, timp de mai mulţi ani, una dintre cele mai ieftine modalităţi de a finanţa achiziţia de locuinţe în Austria, însă băncile au pus capăt, în 2008, acordării de împrumuturi în franci.
Măsura de a opri creditarea în franci a venit din partea băncilor, care s-au confruntat cu o criză a lichidităţii în franci elveţieni la apogeul crizei financiare mondiale, în urma colapsului băncii americane Lehman Brothers, în luna septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
FMA vrea ca băncile să-şi asume un angajament formal de a nu mai acorda credite în valută, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al agenţiei de reglementare.
"Cazurile excepţionale" menţionate se referă, spre exemplu, la cetăţenii austrieci care lucrează în Elveţia şi încasează veniturile în franci.
Populaţia din Austria avea, la finele lunii martie, datorii în valute străine echivalente cu 36,7 miliarde euro, reprezentând 31% din totalul creditelor pentru achiziţia de locuinţe, însă cu 1,1 miliarde euro mai puţin decât la sfârşitul anului 2008.
Atât băncile din Austria, cât şi instituţii de credit din alte state cu expunere în statele emergente din Europa Centrală şi de Est au acordat masiv credite în valută şi pe aceste pieţe, unde au oprit creditarea în franci elveţieni însă au continuat împrumuturile în euro, cu mai multe restricţii decât în trecut, potrivit Reuters, care notează că împrumuturile în valută sunt populare în special în România, Polonia, Ungaria şi ţările baltice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO