Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2024. Aceasta prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.
Cu unanimitate de voturi, CCR a constatat că legea este constituţională în ansamblul său, respingând criticile de neconstituţionalitate extrinsecă. Cu majoritate de voturi, a fost respinsă şi obiecţia privind art. I pct. 4 al legii, ce modifică Legea minelor nr. 85/2003. Curtea a apreciat că reglementările vizează domenii omogene şi urmăresc un scop unic, fiind justificate de o situaţie extraordinară ce nu putea fi amânată, în sensul Constituţiei.
Totodată, CCR a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi din cadrul AUR privind legea de aprobare a OUG nr. 160/2020, care modifică regimul porturilor şi al transportului naval. Curtea a constatat că sesizarea a fost formulată cu nerespectarea cerinţelor legale.
În cadrul controlului a posteriori, CCR a admis cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate privind art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, astfel cum a fost interpretat prin Decizia nr. 10/2015 a Înaltei Curţi. Curtea a considerat că aplicarea automată a unei hotărâri judecătoreşti de anulare a unui act administrativ normativ asupra cauzelor aflate în curs, care privesc acte administrative individuale emise în temeiul acelui act, afectează securitatea juridică a persoanelor vizate.
Toate deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.