Autoritatea de supraveghere a băncilor din UE a prezentat scenariile testelor pentru acest an

Autoritatea europeană de supraveghere a sectorului bancar a prezentat scenariile pe care se bazează testele de rezistenţă din 2011 destinate băncilor din Uniunea Europeană, descriind noile condiţii ca fiind mai severe decât cele din exerciţiul anterior, criticat pentru lejeritatea lui, potrivit AFP.

Urmărește
6 afișări

Scenariul pesimist luat în cosiderare de autoritate prevede, printre altele, scăderea cu 0,5% a Produsului Intern Brut din zona euro în acest an, comparativ cu o creştere de 1,5% anticipată de Comisia Europeană. Banca Centrală Europeană estimează că această ipoteză are şanse de 1% de a se materializa.

Scenariul ia în calcul, de asemenea, agravarea crizei datoriilor suverane din UE, caz în care valoarea obligaţiunilor spaniole deţinute de bănci s-ar putea reduce cu 20,7% în doi ani. Testele prevăd, totodată, o scădere de 15% a burselor europene.

Autoritatea europeană de supraveghere a băncilor exclude, însă, posibilitatea ca un stat membru al zonei euro să intre în incapacitate de plată, evocată de unii analişti pentru Grecia, şi subliniază că testele se bazează pe ipoteze plauzibile.

Instituţia nu a publicat, însă, lista băncilor care vor fi testate, dar a precizat că evaluările vor acoperi companii care deţin peste 60% din totalul activelor bancare din UE.

Testele vor fi rulate începând cu martie, iar rezultatele ar putea fi publicate în iunie.

Anul trecut au fost evaluate 91 de bănci, din care doar şapte (cinci din Spania şi câte una din Germania şi Grecia) nu au primit calificative de trecere. La câteva luni după efectuarea testelor, două mari bănci irlandeze au ajuns în pragul falimentului, ceea ce a obligat Irlanda să accepte ajutor financiar internaţional.

Exerciţiul din acest an, ca şi cel din 2010, se concentrează în principal pe evaluarea riscurilor creditelor şi pieţelor în condiţii economiice potrivnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici