Autoritatea de Supraveghere Financiară: Superinstituţia care va monitoriza 15 miliarde de euro în România

Întregul sistem financiar non-bancar, respectiv activitatea acelor jucători care activează pe piaţa de capital, pe cea a asigurărilor sau a fondurilor de pensii private, va fi reglementat şi supravegheat de o singură autoritate. Măsura este menită să ofere o perspectivă de ansamblu asupra activităţii din acest sector, în care o integrare tot mai adâncă sporeşte riscul prăbuşirii întregului sistem, în stil domino.

Urmărește
946 afișări
Imaginea articolului Autoritatea de Supraveghere Financiară: Superinstituţia care va monitoriza 15 miliarde de euro în România

Autoritatea de Supraveghere Financiară: Superinstituţia care va monitoriza 15 miliarde de euro în România (Imagine: Shutterstock)

Principala misiune a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va fi găsirea celui mai eficient mod de a monitoriza piaţa, astfel încât greşelile care au dus la apariţia crizei financiare să fie evitate, susţine Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF. Noua autoritate va supraveghea o piaţă evaluată la circa 15 miliarde de euro.

"Principala misiune are în vedere învăţămintele crizei. Pieţele financiare sunt foarte integrate. S-au accentuat riscurile sistemice. Avem grupuri, conglomerate care operează pe toate pieţele, de asigurări, fonduri de investiţii, servicii bancare, activitate de brocheraj. Se impune o privire de ansamblu (...) Misiunea personală a autorităţii de reglementare se măsoară prin modul în care sunt monitorizate pieţele. Modele sunt variate", a declarat prim-vicepreşedinte ASF Daniel Dăianu pentru gândul.

Fostul ministru de Finanţe a dat drept exemplul modelul din Marea Britanie, unde Autoritatea pentru Servicii Financiare, reglementatorul britanic atât pentru sistemul bancar cât şi pentru cel non-bancar, a eşuat în interpretarea pericolelelor sistemice ce se întrevedeau.

Cine are grijă de stabilitatea sistemului financiar din România

ASF şi Banca Naţională a României (BNR) vor forma un comitet pentru stabilitate financiară, comitet care exista şi până în prezent şi din care făceau parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi ai celor trei autorităţi integrate în noua autoritate.

Contactat de gândul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a precizat că se aşteaptă la o colaborare bună cu noua instituţie. "O bună colaborare ar însemna o mână de ajutor pe care Banca Naţională i-ar putea-o da autorităţii", a precizat Vasilescu.

Citeşte articolul integral despre Autoritatea de Supraveghere Financiară pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici