Autoritatea din Comunicaţii lansează licitaţia pentru 52 de frecvenţe radio în banda 3,4 - 3,8 GHz

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat procedura de selecţie competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a 52 de frecvenţe radio în benzile 3,4-3,6 GHz şi 3,6-3,8 GHz prin publicarea anunţului oficial privind organizarea licitaţiei.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Autoritatea din Comunicaţii lansează licitaţia pentru 52 de frecvenţe radio în banda 3,4 - 3,8 GHz

Autoritatea din Comunicaţii lansează licitaţia pentru 52 de frecvenţe radio în banda 3,4 - 3,8 GHz (Imagine: Shutterstock)

În aceste benzi, câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

Toţi cei interesaţi să obţină licenţe de utilizare a frecvenţelor radio îşi pot depune candidatura până la data de 5 octombrie. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani. Caietul de sarcini poate fi achiziţionat până pe 5 octombrie, la preţul de 4.000 lei.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţe din cele două benzi este egal cu valoarea minimală a taxei de licenţă stabilite prin hotărâre de Guvern, şi anume 370.000 euro pentru blocurile din banda 3,4 - 3,6 GHz, respectiv 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 - 3,8 GHz.

Pentru a participa la licitaţie, fiecare candidat trebuie să achiziţioneze caietul de sarcini şi să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare. Astfel, cifra de afaceri medie pe ultimul an trebuie să fie de minimum 2 milioane lei, iar durata de funcţionare prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puţin până la data de 1 ianuarie 2026.

"Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 12 octombrie 2015 candidaţii care se califică în etapa următoare şi până la data de 21 octombrie 2015 modul de continuare a procedurii (dacă se impune organizarea rundelor primare de licitaţie sau nu, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă). Dacă cererea depăşeşte resursele disponibile, rundele primare de licitaţie vor debuta în data de 26 octombrie 2015", se arată într-un comunicat al ANCOM.

ANCOM organizează o singură procedură de selecţie pentru ambele benzi de frecvenţe, în cadrul căreia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 - 3,6 GHz şi 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 - 3,8 GHz.

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de blocuri de frecvenţe pe care doreşte să le achiziţioneze în cele două benzi disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta, dacă cererea este mai mică decât oferta sau dacă oferta este similară cu cererea. În cadrul etapei de licitaţie, în funcţie de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum şi o rundă de alocare pentru stabilirea repartizării în bandă a blocurilor de frecvenţe câştigate de fiecare ofertant.

Toate ofertele făcute în rundele primare şi primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvenţe, astfel încât o ofertă depusă într-o rundă poate fi câştigătoare numai în integralitate, iar un ofertant nu poate câştiga un bloc de frecvenţe pentru care nu a depus o ofertă.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deţinute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access - acces pe suport radio de tip nomadic).

În banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă).

Toate aceste opt licenţe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici