Autorităţile britanice investighează Rolls-Royce pentru corupţie şi dare de mită

Autorităţile din Marea Britanie au lansat o investigaţie oficială împotriva producătorului auto şi de motoare de avioane Rolls-Royce, pentru fapte de corupţie şi dare de mită în Indonezia şi China, caz care riscă să păteze reputaţia uneia dintre cele mai mari companii tehnologice britanice.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Autorităţile britanice investighează Rolls-Royce pentru corupţie şi dare de mită

Autorităţile britanice investighează Rolls-Royce pentru corupţie şi dare de mită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biroul pentru Fraude Grave, agenţie însărcinată cu inculparea faptelor de corupţie de amploare şi a altor delicte, a anchetat timp de aproximativ un an Rolls-Royce, inainte de a decide că există suficiente motive pentru începerea unei investigaţii penale, relatează New York Times.

Rolls-Royce echipează cu motoare 30 de tipuri de aeronave civile, precum şi 24 de modele de avioane militare. Compania este şi un producător important de turbine energetice.

"Informaţia nu reprezintă o surpriză şi nu ar trebui să creeze probleme unei companii cu perspective solide pe termen lung", a declarat Ben Bourne, analist la compania de brokeraj Liberum Capital din Londra.

Rolls-Royce a anunţat în decembrie anul trecut că a fost interogată de Biroul pentru Fraude Grave în legătură cu acuzaţiile de practici incorecte de afaceri în Indonezia şi China şi a recunoscut că investigaţiile proprii ale companiei au identificat "motive de îngrijorare în aceste ţări dar şi pe alte pieţe".

La momentul respectiv, compania a precizat că a pus la dispoziţia agenţiei informaţiile respective, reeferitoare la fapte de dare de mită şi corupţie în care au fost implicaţi intermediari de pe pieţele externe.

Problemele se referă la plăţile către agenţi, în legătură cu contracte din China, Indonezia şi alte pieţe pe care Rolls-Royce a refuzat să le identifice.

Ca şi în cazul altor companii, China a devenit în ultimii ani o piaţă majoră pentru Rolls-Royce, reprezentând 9% din veniturile globale ale companiei, de 12,2 miliarde de dolari în 2012.

În primul semestru, veniturile Rolls-Royce au crescut cu 27% faţă de aceeaşi perfioadă a anului trecut, la 7,3 miliarde de lire sterline, iar profitul înainte de taxe a avansat cu 34%, la 840 milioane de lire.

În luna ianuarie, Rolls-Royce l-a numit pe David Gold, fost partener la firma de avocatură Herbert Smith, să coordoneze revizuirea procedurilor din cadrul companiei, el continuind să acorde consultanţă companiei.

Rolls-Royce a precizat că în ultimii ani a întărit procedurile referitoare la comportamentul companiei în afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici