Parlamentul elen trebuie să voteze săptămâna viitoare programul de austeritate propus de cabinetul Papandreou, pentru a obţine următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din împrumul de urgenţă luat anul trecut de la UE. Dacă nu încasează aceşti bani până la jumătatea lunii iulie, statul grec riscă să intre în default.
Miniştrii Finanţelor din zona euro vor lua decizia finală privind tranşa respectivă pe 3 iulie.
Mersch, guvernatorul băncii centrale a Luxembourgului, a criticat modul în care liderii europeni au luat decizii în privinţa crizei datoriilor de stat.
„Sunt prea multe interese divergente (…) Nu creează un mediu foarte favorabil luării de decizii”, a arătat oficialul într-o întâlnire cu presa la reuniunea anuală a Băncii pentru Reglemente Internaţionale, de la Basel.
Liderii europeni au promis că vor salva Grecia de la default şi vor stabiliza zona euro, după o dezbatere îndelungată privind rolul creditorilor privaţi ai statului elen.
Grecia a luat în luna mai a anului trecut un împrumut de urgenţă de 110 miliarde euro de la UE şi FMI şi are nevoie acum de un nou ajutor de mărime similară, pentru a se finanţa până în 2014. Premierul George Papandreou a promis, joi, la summit-ul liderilor UE, un program de austeritate pe cinci ani în valoare de 78 miliarde euro, care cuprinde creşteri de taxe şi reduceri ale cheltuielilor publice.