Autorităţile iau în calcul eşecul reorganizării sistemului energetic şi se gândesc la privatizări

Autorităţile iau în calcul eşecul reorganizării sistemului energetic prin crearea a două societăţi naţionale, din cauza blocării proiectului în instanţele de judecată, şi încep să se gândească la un plan de rezervă, care ar putea include reluarea privatizării unor producători de electricitate.

Urmărește
4 afișări

"Vom pregăti un plan de «back-up», în eventualitatea în care până la sfârşitul anului 2011 cele două companii nu se vor mai înfiinţa", a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie.

Guvernul a decis în 2009 că sistemul energetic va fi reorganizat, prin comasarea principalilor producători de electricitate şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica.

Proiectul a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care urmau să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii.

Stafie a adăugat că oricare vor fi soluţiile alternative pentru sistemul energetic românesc, printre aceste nu vor mai figura planuri de reorganizare.

"Termenulul stabilit pentru sfârşitul acestui an pentru înfiinţarea celor souă societăţi energetice este pus de Fondul Monetar Internaţional. În privinţa planului de «back-up» sunt mai multe opţiuni. Printre acestea se numără privatizările, chiar şi de pachete majoritare în cazul complexurilor energetice din Oltenia (Craiova, Turceni şi Rovinari - n.r.). Nu ne gândim la o nouă strategie de reorganizare pentru că am putea avea procese din nou", a spus Stafie.

Tema privatizărilor în energie a fost abandonată de autorităţi în 2009, când au decis crearea Electra şi Hidroenergetica.

Electra ar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, urmau să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei şi restul activelor hidroenergetice.

La 10 decembrie 2010, Ministerul Economiei, acţionar în toate companiile care erau incluse în planul de reorganizare, a anunţat că procesul de înfiinţare a Electra şi Hidroenergetica va continua, cu respectarea tuturor deciziilor judecătoreşti, chiar dacă instanţa a respins înregistratea celor două entităţi la Registrul Comerţului.

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat în noiembrie 2010 că proiectul nu trebuie grăbit şi că instituţia este deschisă oricăror propuneri de îmbunătăţire a acestuia.

Sistemul energetic românesc a fost, după 1990, reorganizat de mai multe ori, fie prin comasarea mai multor companii, fie prin crearea de societăţi noi. Niciunul dintre aceste programe de reorganizare nu a avut însă rezultatele pozitive aşteptate, având în vedere că în continuare o serie de societăţi înregistrează pierderi şi datorii la bugetul de stat şi au nevoie de subvenţii pentru a putea funcţiona.

Posibila înfiinţare a celor două companii naţionale a determinat însă şi întârzieri de peste un an în planul de investiţii de mediu la o serie de termocentrale. Astfel, acestea ar putea întâmpina dificultăţi din partea Comisiei Europene, din cauză că nu şi-au îndeplinit obligaţiile de mediu şi ar putea fi închise în 2012 - 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici