Autorităţile SUA vor penalizări de peste 10 miliarde de dolari pentru BNP Paribas

Publicat: 30 05. 2014, 16:47
Actualizat: 04 04. 2020, 13:18

Acţiunile BNP Paribas au scăzut în urma informaţiei cu până la 6,1%, cel mai amplu declin după februarie 2013. De la începutul acestui an, titlurile BNP Paribas au pierdut 12% din valoare, comparativ cu creşterea de 3,5% a Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

Sursa a arătat că acordul final între BNP şi autorităţile SUA ar putea avea loc în câteva săptămâni.

Suma necesară pentru închiderea investigaţiei a urcat începând din luna aprilie, când BNP a avertizat că ar putea avea nevoie de o sumă mult mai mare decât cele 1,1 miliarde de dolari alocate pentru acest caz.

Procurorii presează totodată banca franceză să îşi recunoască vinovăţia de a fi transferat fonduri pentru clienţi din Iran şi Cuba şi Sudan, încălcând sancţiunile impuse de SUA, au spus persoane apropiate situaţiei.

„Dincolo de incertitudinile legate de posibilul acord de închidere a investigaţiei, principalele probleme rămân tipul posibilelor acuzaţii şi impactul asupra activităţilor operaţionale ale BNP”, a declarat Kinner Lakhani, analist la Citigroup în Londra.

Penalizarea care va fi impusă BNP ar putea fi cea mai mare din SUA după cea de 4 miliarde de dolari aplicată grupului BP anul trecut, de către Departamentul de Justiţie.

Jean Pierre Lambert, analist at Keefe, Bruyette & Woods, a anticipat în această lună că BNP ar putea plăti o amendă de circa 7 miliarde de dolari pentru a nu fi exclusă de SUA din sistemul de plăţi în dolari.

Săptămâna trecută, Bloomberg a relatat că procurorii ar putea cere plata unei amenzi de peste 5 miliarde de dolari.

Guvernul francez nu s-a implicat în negocierile dintre Departamentul american al Justiţiei şi BNP Paribas, considerând că este o problemă juridică ce trebuie să îşi urmeze cursul, potrivit unor persoane apropiate autorităţilor guvernamentale franceze.

Banca elveţiană Credit Suisse a acceptat pe 20 mai plata a 2,6 miliarde de dolari, iar o divizie a sa a recunoscut că a ajutat clienţi americani să eludeze fiscul, într-un acord cu Departamentul de Justiţie.