- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Autorităţile vor un acord cu băncile pentru restructurarea creditelor în valută ale populaţiei
Autorităţile române intenţionează să ajungă la un acord cu băncile comerciale privind restructurarea creditelor în valută acordate populaţiei, prin rescadenţare sau reînnoire, precum şi schimbarea monedei de împrumut prin transfomarea în lei, potrivit scrisorii de intenţie la acordul cu FMI.
Autorităţile vor un acord cu băncile pentru restructurarea creditelor în valută ale populaţiei (Imagine: Mediafax Foto)
"Vom urmări să avem un acord cu băncile care să faciliteze restructurarea creditelor în valută acordate populaţiei, prin rescadenţarea şi reînnoirea împrumuturilor, inclusiv prin oferirea opţiunii de conversie a datoriilor în monedă naţională. Băncile vor putea continua să se bazeze pe propria expertiză în colectarea datoriilor", se arată în scrisoarea de intenţie semnată de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi transmisă directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Banca centrală s-a angajat şi să elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la băncile-mamă sau de la instituţiile financiare internaţionale, în cazul instituţiilor financiare care semnează angajamente de menţinere a expunerilor pe România şi de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare.
Împrumuturile subordonate în sistemul bancar sunt finanţări pe termen lung (de regulă peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare în caz de faliment. BNR a decis încă din luna mai să elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută care au o maturitate peste doi ani.
"În cazul în care condiţiile monetare au o evoluţie favorabilă, BNR va fi pregătită să relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care în schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar", se mai spune în scrisoarea de intenţie.
Băncile sunt obligate să constituie la BNR rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei şi 40% la valută.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO